Valérie Zawadská

 
 
 
Zawadská peče, Škoda chová husy, Retkovi budí klepání ptáků.
(týdeník Sedmička, čtvrtek 29. července 2010)
 
 
 
 
 
Valérie

Herečka, tenor a moderátorka. Pražské osobnosti v úplně jiných rolích. Jako chalupáři na Strakonicku v kuchyni, na zahradě i u zednické lžíce.

 

1. Valérie Zawadská

K herečce Valérii Zawadské to je ze Strakonic asi pět kilometrů. Na chalupě má tři chlapy a její pracovnou  je  převážně  kuchyně
  a dřez na nádobí.

 
 

„Manžel dělá muziku nebo s klukama natírá plot a já jim vařím a peču. Když vidíte ty třešně, musíte udělat bublaninu. Když vidíte rybíz, musíte udělat koláč s posypkou nebo cuketovou buchtu s čokoládovou polevou. To je prostě famózní. Něco sní chlapi, něco rozdám sousedům a plech je pryč,“ popisuje dvaapadesátiletá herečka tak barvitě, až se sliny sbíhají. Překvapuje ale upozorněním, že myčku na nádobí nemá a mytí ji baví.
Před pěti lety dům koupili s partnerem, hudebníkem Romanem Křížem. Kvůli dětem, protože je přestalo bavit s malými syny cestovat s obrovskou taškou od jedné babičky ke druhé. Chalupa poblíž Strakonic byla kompromisem mezi Prahou a vimperskou babičkou. „Tohle je ideální. Když chceme, jsme sami, když ne, jdeme mezi lidi. Během sezony si sice lidí užiju, ale tady je úplně jiná společnost,“ říká populární herečka a dabérka. Přijíždí, jak práce dovolí. „I když se tu nadřu jako kůň, těším se sem. Teď už to jde, kluci se na chalupu naučili jezdit sami. Přiberou si babičku a ta jim vaří a podstrojuje,“ poznamenává. Dabing ani seriály prázdniny nemají. „Minulé pondělí jsem měla čtyři dabingy a točím dva dlouhodobé seriály. Autem nejezdím. Ráno sednu ve Strakonicích na autobus a za hodinu a půl jsem v Praze. Cestou můžu číst noviny, scénář, spát nebo  jen  odpočívat,“  popisuje.  Na
  chalupě ji dokáže máloco zaskočit. Pochází

 
 

totiž z venkova. Staré selské stavení s velkou zahradou a ovocným sadem bylo sice po rekonstrukci, ale hodně toho museli s partnerem předělávat.
„Chci si chalupu užít, a ne se chlubit návštěvám. Tady je oproti Praze klid. Jsem ranní ptáče, budím se kolem šesté, chlapi ještě spí a já si udělám kafíčko, v noční košili jdu ven, dám si cigáro a vezmu noviny, co jsem nestačila přečíst.   Tohle   je   ta  absolutní

Valérie

 
 

pohoda na chalupě,“ popisuje své slasti žena, kterou má spousta televizních diváků spojenou s Peggy Bundovou ze seriálu Ženatý se závazky, ale také s Claudií Cardinalovou nebo Sofií Lorenovou.

 
     
     
 

2. Roman Škoda

Chová kachny, má dvě ovečky a nejvíce času tráví na zahrádce. Sólista Hudebního divadla v Karlíně Roman Škoda má dřevěnou chatu v Drachkově u Strakonic. Před čtrnácti lety mu ji postavili na klíč. Kdykoliv může, odskakuje si tam od práce.
„Oproti divadlu je to úplně jiný relax, protože je tu spousta práce. Každý den mě to nutí něco dělat. Dneska platí lidi velké peníze za fitka, doporučil bych jim zahradu,“ říká šestačtyřicetiletý tenorista.
Zahrada kolem chaty je malým praktickým hospodářstvím. Se skleníkem, záhony se zeleninou, dvěma ovečkami, které pomáhají hospodáři „sekat“ trávu, s husami, několika indickými běžci - kachnami, které likvidují plzáky, se slepicemi, kuřaty a kocourem, který dělá, že ho kuřata vůbec nezajímají. „Uvnitř chaty máme všechno, aby sem mohl člověk kdykoliv přijet,“ ukazuje. To prý co nevidět ověří i herecký kolega Petr Štěpánek s manželkou režisérkou Vlastou Janečkovou, ohlášený je i Bohuš Matúš. Další přijedou až na dudácký festival. „Nemůžu říct, že by se mi tu dveře netrhly, protože většina mých známých má také chaty nebo chalupy,“ upozorňuje. Hlas tenora zpěvu ptáků nekonkuruje. „Naostro to v tak krásné a klidné přírodě nejde. Jedině když bych zapnul sekačku a to by mě stejně slyšeli až na druhém konci vesnice. Rozezpívám se áriemi nebo jen cviky,“ líčí tenorista, který ztvárnil například Edwina v Čardášové princezně. Byly doby, kdy prý s místními prozpívali celé noci. Občas na něm v hospodě loudí, aby zazpíval. „Přidat se ale nechtějí,“ dodává.

 
     
     
 

3. Marie Retková

Chalupa v lesích mimo civilizaci je pro ně nejlepší odreagování. Manželé Retkovi mají stavení u Kraselova. „Ráno nás probouzí zpěv ptáků. O tom, že šel kolem houbař, se tři dny bavíme a probíráme, kdo to byl a kam šel,“ popisuje dům na samotě známá moderátorka Čétéčka a Barev života. Chalupu koupil manžel Marie Retkové, lékař Petr Retek, už v roce 1975. V době, kdy ještě pracoval ve strakonické nemocnici. S Marií se poznali v osmdesátém roce. „Když mě sem manžel poprvé vzal, myslela jsem, že taková malebná bohem zapomenutá místa jsou jen ve filmech. Byla jsem nadšená,“ vzpomíná čtyřiapadesátiletá moderátorka.
Být na chalupě v lesích je výborné na odreagování. „Oblékneme se do volných šatů a fyzicky pracujeme. Sekáme trávu, opravujeme dům,“ říká. V Kraselově zažívají Retkovi věci, které by v Praze nebyly možné. „Jeden čas nám každé ráno někdo klepal na okno. Mysleli jsme, že to jde návštěva, ale na skleněné dveře klepali ptáci, kteří z tabulí sezobávali mouchy,“ vypráví zážitky se zvířaty. Dalším rušitelem spánku byly kuny na půdě, které své dovádění také hlasitě doprovázely. „Hady a myši ještě snesu. Na zápraží se nám usídlila užovka stromová. Brzy jsem zjistila, že přibývá a budou užovčata. Ten rok jsem neměli žádné myši,“ usmívá se. Za běžné považuje i srnky před okny. Jedinou nepříjemností jsou klíšťata a pavouci. Velkou výhodou chalupy u lesa jsou houby. Předsmažené a zmražené bývají zásobou na zimu.
Práce na chalupě moderátorku nezaskočily. „Byla jsem zvyklá leccos dělat s otcem. Tady jsem se učila třeba míchat maltu nebo nahazovat zeď,“ ujišťuje. Její čas o prázdninách určují položky v pracovním diáři, ale zbývá čas i na čtení. „Občas se tu staví známí, přátelé. Často k nám jezdil Slávek Šimek, navštívil nás také pan Zdeněk Svěrák,“ dodává Retková.

 
     
     
 

Bohuslava Petráková, Strakonicko

 
Foto: Marek Podhora

>>

 
     
 
 
 
 
 
 
www.sedmicka.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.