Valérie Zawadská

 
 
 
Díla Jelínekové představí herečka Valérie Zawadská.
(Mladá Fronta Dnes, 23. února 2010)
 
 
 
 
 

Praha (aho) - Nositelku Nobelovy ceny Elfriede Jelinekovou (nar. 1946) se organizátoři Rakouského kulturního fóra pokoušeli do Prahy nalákat usilovně, ale marně. Autorka nevychází z domu, trpí strachem z lidí. A tak se středeční večer, který začíná od 18 hodin v sále institutu na Jungmannově náměstí v Praze, bude muset obejít bez její účasti. Zato bude plný jejích knih a příběhů. Vstup je zdarma.

 
     
 

Herečka Valérie Zawadská bude číst ze tří známých románů Jelinekové: z Milovnic (1975), Pianistky (1983) a Vyvrhelů (1980). První dva tituly už v češtině vyšly, oba pojednávají o postavení ženy a jejím vztahu k mužům.
Milovnice jsou někdy označovány za parodii na román vlastenecký i román pro ženy: nad krásnou něžnou rakouskou krajinou dýmá fabrika, postavy jsou spíše karikaturami, oběťmi falešných snů a představ. Pianistka je naproti tomu kniha psychologističtější, autorka do ní promítla svůj komplikovaný vztah s matkou, která z ní chtěla mít slavnou umělkyni. Příběh úspěšně zfilmoval režisér Michael Haneke.
Třetí kniha, Vyvrhelové, zatím česky nevyšla, ale na březen ji připravuje nakladatelství Mladá fronta. Je zasazená do Vídně padesátých let, kde se partička mladých baví násilím. Z nudy, z bezvýchodnosti, ze snahy se za každou cenu vymezit přepadávají lidi, a to často dost brutálně.Román souvisí s poválečnou atmosférou, v níž ještě doznívala zjevná i skrytá traumata války.

 
     
     
     
 
 
 
 
www.idnes.cz
www.mfdnes.cz
 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.