Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská v Nočním proudu.
(středa 3. června 2009, Český rozhlas - Regina)
 
 
 
 
 
Noční proud

Ve svém středečně-čtvrtečním Nočním proudu uvítá moderátor Miloš Skalka v čase mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí dalšího ze svých studiových hostů. Pozvání tentokrát přijala herečka a první dáma českého dabingu Valérie Zawadská (50).   Kromě   vyprávění   o   své  práci  a  životě  si

 
  herečka  přinese   do   studia  ukázky  hudby,  kterou  ráda  poslouchá.  
     
 

Valérie Zawadská se narodila 19. září 1958 ve Šternberku na Moravě, má o rok starší sestru Annu. Rodiče pracovali v zemědělství, rodina se často stěhovala, proto Valérie začala základní školu navštěvovat ve Slezských Rudolticích (okres Bruntál), ale třetí třídu už absolvovala v Loučné nad Desnou (okres Šumperk). A právě v Loučné nad Desnou začala navštěvovat taneční a pěvecký kroužek a učila se základům recitace. A odtud už byl jenom krůček k divadlu.

Ve dvanácti letech se Valérie stala členkou dětského divadelního kroužku (její první divadelní rolí byl Král v pohádce Boženy Němcové Sůl nad zlato) a v ochotnickém divadle pokračovala až do "dospělého" věku, kdy byla přijata na gymnázium v Šumperku (1973). Pokračovala v recitaci a v letech 1973 - 1975 opakovaně vítězila v celostátní amatérské recitační soutěži Wolkerův Prostějov. Během studií na gymnáziu založila divadelní soubor, věnovala se divadlu malých forem i poezii. Několikrát zvítězila na celostátní recitační soutěži Neumannovy Poděbrady. Maturovala v roce 1977, ale v přijímacích zkouškách na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění neuspěla (sama dnes s úsměvem říká: "Šestasedmdesát kilo živé váhy, jak jsem si vůbec tehdy mohla dovolit jít ke zkouškám?").

Namísto studií byla však přijata do Severomoravského divadla v Šumperku, kde získala angažmá jako elév. V roce 1978 úspěšně složila přijímací zkoušky na DAMU v Praze, divadelní fakultu Akademie múzických umění absolvovala v roce 1982 a nastoupila do angažmá v chebském Západočeském divadle, kde strávila čtyři roky. Do Městských divadel pražských nastoupila v roce 1986, k 31. prosinci 1993 zde však dobrovolně ukončila angažmá a od 1. ledna 1994 je herečkou na volné noze.

V roce 1995 se jí narodil syn Jan, o tři roky později druhý syn Roman. Jejím životním partnerem je muzikant Roman "Krokus" Kříž. V současnosti se Valérie Zawadská věnuje divadlu (hraje na třech divadelních scénách), pracuje pro rozhlas, televizi, film a dabing. V říjnu 2008 začala Valérie Zawadská vyučovat jevištní řeč a umělecký přednes na hudebně-dramatickém oddělení Mezinárodní konzervatoře Praha.

 
     
     
     
 
   
Autor:    ČRo Regina

>>

 
 
 
 
 
 
www.rozhlas.cz/regina
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.