Valérie Zawadská

 
 
 
„Za svůj život jsem se devatenáctkrát stěhovala,“
říká majitelka podmanivého hlasu, herečka známá nejen díky dabingu, Valérie Zawadská.
(TM magazín č.4, červenec 2007)
 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.
Vzpomínáte si na svůj první pokojíček?
Na úplně první bydlení v domečku v Pohořanech u Olomouce si nepamatuji, ale vzpomínám si na mateřskou školku a jak tam do zahrady spadlo letadlo… Když mi byly dva roky, přestěhovali jsme se o Slezských Rudoltic, do družstevního domku padesátých let. Tam jsme se sestrou Aničkou ale ještě neměly dětský pokoj. Pamatuji si kuchyň s kamny, ve kterých se topilo uhlím a já si o
ně spálila zadek…
   
 
  Čím byli vaši rodiče?
Naši pracovali v zemědělství a když ráno odešli na statek dojit krávy, já a ségra jsme vlezly do ložnice, do těch jejich klasických manželských postelí, vzaly si deštníky a skákaly jsme ze skříně, kam jsme lezly přes šicí stroj… Dost jsme se tím bavily!
 
     
  Musela jste být pěkné číslo!
To jsem byla. Po přestěhování do Loučné nad Desnou, kde jsme měli pronajatý rodinný dům, máma k sobě vzala svou svobodnou sestru s dítětem a náš dětský pokoj jsme přenechali jim. S Aničkou jsme spávaly v obývacím pokoji, kde byl klavír, velký jídelní stůl, tajně jsme šmírovaly z postele televizi… V noci jsme se dost strašily, že je pod postelí chlap se sekyrkou a když vystrčíme nohu z postele, usekne nám ji. Takže jsme se vždycky málem počuraly…
 
     
  A pak jste se znovu přestěhovali?
Pak se naši zmohli a v Loučné si koupili vlastní domek. Bylo to tam strašně krásné, i když v zimě bylo těžké brodit se v hlubokém sněhu, ale dostaly jsme konečně svůj pokojík a máma nám koupila nový nábytek. Dvě válendy, spávala jsem blíž k oknu, protože jsem s oblibou lezla do pokojíku oknem ze zahrádky, kam jsem chodila na mrkev a kedlubny… Měly jsme tam také první toaletku se zrcadlem – a kdo myslíte, že u toho zrcadla nejčastěji seděl a prohlížel se? Já.
 
     
  Připomíná vám dětství nějaká vůně?
Vůně pilin. Měly jsme velký obývací pokoj, kde se topilo v piliňáku – už v devíti letech jsem ho uměla perfektně natlouct pilinami a zatopit. Byl to můj úkol, ale často se mi nechtělo a přemluvila jsem sestru. Aničce to ale nešlo, někdy musela piliňák i dvakrát vysypat, než se jí to podařilo tak, jako mně. Na to mám tedy nádhernou vzpomínku, na nádherné teplo a vůni pilin.
 
     
  Co se vám ještě z dětství vybavuje?
Vždycky jsme měli vymalováno bíle, bílé záclony a strakaté závěsy, ale nerada jsem je zatahovala, mám ráda pohled z okna večer na měsíc. To si z Loučné dost dobře vybavuji, zahradu zasypanou sněhem a měsíc. A že měl obývák asi tak pětkrát šest metrů a v rohu máma v květináči pěstovala lípu…
 
     
  Putuje s vámi od dětství nějaká hračka?
Ano! Jmenuje se Zita a je to chodící, mrkací a plakající panenka, dostaly jsem ji spolu se sestrou k mým narozeninám, měly jsme ji dohromady, protože naši nikdy neměli moc peněz. Tahaly jsme se o ni – ségra jí jednou vyškubala řasy, když jsem jí Zitu nechtěla půjčit…, stříhaly jsme jí vlasy a přilepovaly zpátky lepidlem, má zlomený palec na levé ruce, ale tu panenku mám dodneška – tak, jak putují různí medvídci, se mnou putuje ona, a to mně bude letos 49 let. Aspoň mám v domě nějakou holku!
 
     
  Jakou další relikvii máte z dětství?
Pak se mnou putuje fotka ve zlatém rámečku, jsem na ní já se sestrou. Mně je na té fotce tak pět a sestře šest. Jsme v bílých šatičkách, s ustřiženými ofinkami podle kastrolu, v křesílkách, nasvícené, jak to tehdy fotografové aranžovali. Nic cenného nepotřebuji, ale chci, aby ta fotka byla se mnou.
 
     
  Měli jste doma uklizeno?
Měli jsme doma pořádek, ale nesnášela jsem uklízení. Ale když jsem se do něčeho pustila, tak perfektně a s vervou. Jednu věc jsem dělala ráda, která mně kupodivu nezůstala do dospělosti – uklízela jsem knihovnu. Máma byla vášnivá čtenářka, to mám po ní. Vždycky jsem si s kýblem s vodou a hadrem vlezla do obýváku, z knihovny jsem vyndala skla, všechno vypucovala, naleštila. Bavilo mě brát do rukou jednu knížku za druhou. Říkala jsem si, co už jsem četla, co ne, na co se můžu těšit, tohle ještě nemůžu, to je pro dospělé…
 
     
 
Jaká byla vaše nejoblíbenější knížka v dětství?
Lovci mamutů. Milovala jsem ji, a když mi přišli moji kluci dost velcí, tak jsem jim tuhle knížku, kterou mám pořád doma, přečetla. Okamžik, kdy si maminka vyřízne kus masa, aby si děti mohly ulovit ve zmrzlé vodě rybu, aby měly co jíst, to je pro mě dodneška silný zážitek, vždycky jsem u toho dojatá. A pak Vinnetoua, toho jsem milovala zoufale. A Sama Hawkinse.
 
A knížka pro dospělé?
První „dospělá“ knížka, kterou jsem přečetla v osmi letech, byla Anna Karenina. Máma, když ji četla, tak u ní byla hrozně dojatá, tu knížku zhltla a mně zajímalo, o čem je. Přečetla jsem ji jako malá, ale pak jsem si ji musela přečíst znovu jako dospělá. A vždycky jsem četla ráda poezii.
 
Na jaké místo ráda vzpomínáte?
Bylo mi asi devět, když jsme se vydali, celá rodina, za tátovou maminkou Katarinou na východní Slovensko. Viťazovce okres Humenné – malá dzedinka… Stará roubenka, pro vodu se muselo z kopce k potoku, svítilo se petrolejkou, opravdová pec, ve které babička pekla chleba. A když se ženil tátův bratr – můj otec byl z patnácti dětí – babička přichystala svatbu asi pro tři

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
  sta lidí. Něco neskutečného! My děti jsme tehdy spaly na seně v seníku. Byl to krásný zážitek, cítím dodnes tu nádhernou vůni sena. Byl to nezvyk, sice jsme spaly na prostěradlech, ale stejně jsme byly od sena hrozně poškrábané. Když jsem tam po letech přijela jako dospělá se svým přítelem, také jsme si také ustali na seně a bylo to znovu krásné, navíc obohacené o ten vztah.  
     
  A jaký máte další neopakovatelný zážitek?
Třeba když jsem poprvé spala ve stanu, bylo v něm sice dusno a vedro, ale ten zážitek byl nádherný. Taky jsem jej dopřála klukům, když byli menší.
 
     
  Kde je vám dobře?
U moře. Dvacet let jsem jezdila do Jugoslávie.
 
     
  Dokázala byste emigrovat?
Nedokázala. Nejsem ten typ, stýskalo by se mi. Mně se tu moc líbí. Navíc je pro mě problém jazyková bariéra.
 
     
  Kde vůbec bydlíte dnes?
V Praze v Řepích, v paneláku tři plus kuchyňský kout.
 
     
  Takže žádný domek se zahrádkou?
Bohužel. I když bych ho chtěla, to je jasné. Nejen proto, že jsem v něm vyrůstala v dětství, ale paneláky nemám ráda. Je v nich všechno slyšet. Přestože jsem se tolikrát stěhovala, v paneláku jsem nebydlela do svých třiceti devíti let.
 
     
  Jak jste zařídili klukům dětský pokoj?
Pokoj je malý, takže klasická patrová postel. Většinu věcí a hraček už jsme převezli na chalupu. Navíc mám u kluků žehlicí prkno, takže to je tak trochu i můj pokoj. Říkám si, že by bylo dobrý, aby měl každý z nich svůj pokojík, ale na druhou stranu – já jsem to celé dětství nezažila a proč by měli být rozděleni oni dva.
 
     
  Vy jste se vážně tolikrát stěhovala?
Čtyřikrát s rodiči a postupně do různých divadelních ubytoven. Hrála jsem v Severomoravském divadle v Šumperku, v Západočeském divadle v Chebu, pak v pražském ABC. V každém divadle jsem taky napůl bydlela, sprchovala se, foukala vlasy…
 
     
  Zařizovala jste si vždy bydlení podobně?
V každém bytečku jsem měla kladívko a hřebíčky – to byly moje základní pomůcky. Přitloukala jsem na zeď plakáty, věšela jsem na hřebíčky šperky a různé přívěsky, líbilo se mi, že na ně vidím. A to v paneláku právě nejde. Musím kupovat ty malé plastové háčky, které se mi nelíbí a které občas zatluču nakřivo.
 
     
  Jste domácí kutil?
Umím hodně věcí. Co třeba myslíte?
 
     
  Vyměňujete žárovky?
Jistě! To ale nepovažuji za kutilství, to je běžná praxe. Zvládnu i ucpaný vodovod. Samozřejmě mám doma chlapa, ale když na něco čekáte týden, tak to zkusíte sama a když to jde…
 
     
  Jaká jste sousedka?
Slušná, nemám ráda hluk! I ta vajíčka vyměňujeme, navštěvujeme se, ale vzhledem k mé profesi zas tak moc babské dýchánky nevyhledávám. Mám ráda ticho, svůj klid, jsem ráda sama doma.
 
     
  Chtěla byste hrát v nějakém velkém kamenném divadle?
Chtěla, ale neřeknu… Je to o něčem jiném než jen o té budově, zahrát si dobré divadlo pod dobrou režisérskou taktovkou. Ale svoboda ve výběru, kde budu hrát, kterou mám, je taky úžasná. Mám ráda malé scény, například při čtení poezie, ale takový Shakespeare zase potřebuje prostor. Vždycky záleží na tom, s jakou partou se člověk sejde.
 
     
     
 
Valérie Zawadská se narodila 19. 9. 1958 ve Šternberku na Moravě. Má dva syny, dvanáctiletého Jana a devítiletého Romana, jejím životním partnerem je Roman „Krokus“ Kříž. V současnosti se věnuje divadlu, pracuje pro rozhlas, televizi a především v dabingu.
Více na
www.valeriezawadska.wz.cz
 
 
     
     
     
 
- Petra Braunová -

>>

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.