Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská: Se svou nahotou nemám problém.

(Jackie 14/08/42)

 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.
V dětství se chovala jako kluk, vyrostla ale v půvabnou ženu, kterou si režiséři zvali do lechtivých scén. Dnes se tomu Valérie Zawadská (49) jen směje...
 

Fluidum smyslné energické ženy s jiskrou v oku Valérie Zawadská neztrácí ani na prahu padesátky. Jaká je ve skutečnosti tato královna dabingu a odkud pramení její vitalita? To všechno nám na sebe prozradila.

 
     
 

Klukovské záliby

„Po mamičke jsem Slovensko-Maďarsko-Cikánka, po oteckovi Slovensko-Polko-Ukrajinka,“ říká o sobě česká herečka se slovenskou národností. „Moji rodiče se odstěhovali ze Slovenska přes jižní na severní Moravu a tam se usadili.“ Když se herečka vrátí do dětství, uvědomuje si, že vyrůstala vlastně jako kluk.

„Za tátou jsem běhala po horách, naši oba pracovali v zemědělství a já tátovi nosila svačiny, takže jsem vlastně pořád běhala venku. Všechny holky si hrály na Ribanny a Nšo-či, ale já spíš bývala takový Sam Hawkins - figurka něčím jiná, zvláštní. A raději jsem si hrávala jako kluk než holka.“ V pozdějším povolání herečky, kde je třeba notná dávka suverenity a odvahy, se jí klučičí povahové rysy jenom hodily.

První krůček k divadlu Valérie udělala ve třetí třídě, kdy začala navštěvovat taneční pěvecký kroužek a dala se na recitaci. Od dvanácti let pak účinkovala v dětském divadelním kroužku. Kuriózní je, že její první divadelní role byla mužská. „V pohádce Sůl nad zlato jsem vyfasovala roli krále,“ vzpomíná Zawadská na své začátky v dětském souboru. Brzy ale přišel zvrat a chlapecké postavy vystřídaly odvážné ženské scény...

 
     
 

Už ztrácí odvahu...

Valérie Zawadská se nikdy nevdala, ale jejím životním partnerem se stal muzikant Roman Kříž. „Jsme spolu už 15 let a žijeme šťastný život,“ říká herečka, která vychovává dva syny,  staršímu  Janovi je dvanáct  a  půl,

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
 

mladšímu Romanovi devět. „Letí to jako blázen!“ hrozí se, když přijde řeč na roky. A ví, o čem mluví. Jako by to bylo včera, když jsme ji vídali na obrazovce coby mladou dívku, která rozhodně měla co ukázat... Třeba ve filmu Duša­na Kleina Vážení přátelé, ano.

„Na natáčení si vzpomínám velmi dobře. Při nahých scénách jsem si tenkrát prsa nadzvedla leukoplastí,“ směje se. „Žádná prsa nejsou dokonalá a jakékoliv plastické operace odmítám. Tak jsem se tedy nabídla, že je podlepíme, aby vypadala líp. Scéně to pomohlo, i když lepenka nakonec nevydržela,“ přidává veselou historku z natáčení. S filmovou nahotou ale Zawadská rozhodně neměla problém.

V rouše Evině se ukázala i ve filmu Atomová katedrála. „Ano, s Karlem Heřmánkem jsme se měli milovat ve výtahu. Režisér měl zlost, že se do toho výtahu nevejde s námi a může tam být jen kameraman... Anebo sexy scéna s Ondře­jem Vetchým, který mě znásilňoval na slámě,“ vzpomíná Zawadská s humo­rem. „Horší zážitky jsem měla při jedné nepoužité odporné sexy sekvenci z filmu Vzpomínky pana Humbla s Miroslavem Donutilem.

Ale protože byl ten film tak dobrej a šel od osmi hodin večer, tak tu scénu museli vystřihnout.“ Teď už by ale prý byla rozvážnější... „S přibývajícími léty přichází pochopitelně ostych jakkoliv uka­zovat svou nedokonalou postavu. Ale když to scénář vyžaduje, nemám s tím žádný problém,“ nechala se slyšet. V opravdovém erotickém filmu však paradoxně hrála oblečenou uklízečku... „To bylo v americkém filmu Venušina delta.

Hrála tam třeba také Markéta Hrubešová a myslím Sabina Laurinová. Věděla jsem jen, že budu hrát oblečenou uklízečku a křičet na nějaké děti a telefonovat. Tři anglické věty, které jsem se měla naučit, jsem uměla perfektně, ale když přišlo na věc, na place jsem absolutně vyhořela a řekla jsem to česky,“ vzpomíná Zawadská. V současnosti se herečka vrátila po delší pauze, shodou okolností také jako uklízečka, do seriálu Velmi křehké vztahy.

V Rodinných poutech, která ‚Vztahům‘ předcházela, pracovala v krásné kavárně. „Je pravda, že jsem svým způsobem coby postava degradovala, ale v zásadě zůstávám stejná, protože tu hubu mám pořád stejně nevymáchanou.“ I když je herečka za návrat do seriálu vděčná, o nabídky nemá nouzi. „Mám ještě spoustu jiné práce, divadlo, dabing...“

Nejčastěji dabuje seriály. „Sama pro sebe jim říkám ‚venezuelské mexikálie‘, je to práce sice velmi zábavná, ale taky velice únavná,“ přiznává herečka. A u čeho si Valérie Zawadská nejlépe odpočine? „Obrovskou energií mě dokáže nabít dobrá knížka, ale relaxuju i u žehlení. Když jsem sama doma, pustím si Hegerku nebo Edith Piaf a užívám si pohodu.“

 
     
     
 

Ve zkratce

>> Narodila se 19. 9. 1958 ve Šternberku na Moravě jako druhorozená dcera.

>> Z dětských dramatických kroužků přešla do ‚svazáckého‘ divadelního souboru, posléze do ‚dospěláckého‘ a na gymnáziu v Šumperku založila svůj vlastní.

>> Na JAMU se nedostala, uspěla až u zkoušek na DAMU.

>> Po studiích nastoupila v Západočeském divadle Cheb, kde strávila čtyři roky.

>> Poté přešla do Městských divadel pražských a od roku 1994 je na volné noze.

 
     
 
   
(Ela, Jackie)

>>

 
 
 
 
 
 
 
www.super.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.