Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská: „Moje malá kuchyň mi vyhovuje.“
(server www.kuchyne.cz, pondělí 24.listopadu 2008)
 
 
 
 
 
Valérie.

Populární dabérka Valérie Zawadská (50) proslula také v primáckém seriálu VKV, kde se divákům zapsala do paměti jako šikovná hospodyně. Je taková i ve skutečnosti? Jakým jídlem se zavděčí své rodině a kterými fígly si při vaření usnadňuje práci?

 

Pomalu se blíží Vánoce. Budete péct, nebo to necháte raději na zkušeném cukráři?
„Už  se  na  to chystám. Při  volných chvílích třeba louskám

 
 

ořechy, nebo vymýšlím, jaké nové sladkosti letos připravím. Ale protože chci mít doma na výběr minimálně z šesti cukroví, tak začnu už s předstihem, což bude kolem Mikuláše, jako každý rok.“

 
     
 

Jste pracovně velmi vytížená. Stíháte se denně starat o hladové žaludky svých dvou synů?
„Zatím to všechno stíhám, a to i se svačinami do školy. Jsem hlavně máma, takže beru takové povinnosti za samozřejmost.“

Poradíte si s každým receptem?
„Myslím si, že po těch letech praxe snad ano. A když si nejsem jistá, kouknu do spolehlivé kuchařky. Jediné, co mě nebaví, je vymýšlet jídelníček. Klukům se chutě hodně mění, takže někdy vyžadují půl roku rajskou a pak další půl roku rybí filé s bramborem. Další věc je ta, že ráda vařím rychle. Můj muž třeba griluje maso tři hodiny, zato já to hodím do trouby a za hodinu to servíruji. Sice to není s takovou kůrčičkou, jako to má on, ale je to naprosto dostačující.“

 
     
 

Takže se doma ve vaření střídáte?
„Rozhodně. Právě u náročnějších jídel, jako je třeba boršč nebo svíčková. To je zdlouhavá práce, a já ho k tomu proto ráda pustím.“

Jaké jídlo je u vás doma právě v kurzu?
„Teď zrovna čína na všechny možné způsoby. Je to vděčné jídlo a stále chutná. Docela často to jsou také špagety nebo ryby. A nikdy samozřejmě moji chlapi nepohrdnou smaženými řízky. Zrovna nedávno jsme si  udělali  takové velké hody a

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
 

připravili jsme si jak kuřecí, tak vepřové řízky, navíc ještě se smaženými žampiony a rybím filé.“

 
     
 

Jakému jídlu u vás doma naopak vůbec nefandíte?
„Nevybavím si teď nic konkrétního, ale dlouho už jsem nedělala třeba fleky na smetaně. Jako malá jsem je jedla docela často, ale u nás doma jsem s tím moc nepochodila.“

 
     
   
     
 

A jak je to se životosprávou? Pochutnají si vaše děti také třeba na zelenině nebo ovoci?
„S tím mi dělá radost mladší syn, protože tomu to chutná. Společně si tak mi dva uděláme poměrně často halušky se zelím, nebo zeleninové rizoto. Můj muž a starší syn jsou spíše gurmáni a zatím je takovými jídly moc neuctím.“

 
     
 

Čím tedy?
„Zcela jistě uzeným kolenem. Mám na to speciální recept, který mě naučil můj otec. Vezmu velký hrnec, do kterého vložím koleno a zasypu ho bramborami. Dále ho osolím, opepřím a zaliji vodou. Čekám, až se celá voda vypaří a brambory jsou skoro rozpadlé. Nakonec do toho přidám paličku česneku a celou tuhle „kejdu“ hodím na talíř a přidám čerstvý chleba. Zní to zvláštně, ale je to výtečné.“

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
     
 

Řešíte někdy svou postavu a držíte třeba diety?
„Když nemám velký motiv, tak mě nějaká tři kila nadváhy nechávají naprosto v klidu. Jak už jsem řekla, absolutním zastáncem zdravé výživy opravdu nejsem. Člověk má hřešit a má se taky občas odměňovat.“

Takže si ráda dopřejete i sladkosti?
„Ale jo. Občas dělám jablečný závin nebo cuketovou buchtu. Ale většinou se o takové věci u nás stará babička. Má spoustu fíglů, které udělají sladkosti ještě lepší a navíc pečení zjednoduší.“

Prozradíte nějakou dobrou radu?
„Třeba když se vám nechce strouhat čokoláda, tak použijte obyčejné granko.“

 
     
   
     
 

Máte vůbec energii připravit třeba někdy večeři pro přátele nebo návštěvu?
„Nemám s tím problém, ale jen tak pro čtyři další lidi. Řeším to většinou jídlem, které obvykle chutná všem. Takže servíruji pečené kuře se zelím a bramborovými knedlíky.“

Jak často preferujete restauraci před domácí stravou?
„Podle nutnosti. Když jedu na zájezd, tak se tak většinou stravuji. Dávám si skoro pokaždé své oblíbené jídlo, a to rybí filé s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Ale s rodinou do restaurace moc nechodíme.“

 
     

Nepraktikuje se u vás ani donášková služba, jako rychlá pizza a podobně?
„Tak to vůbec ne. Pizzu si dělám ráda doma, protože si ji můžu dozdobit podle chuti.“

Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyň?
„Naše kuchyň je typicky panelákově hnusná, ale mně to nevadí. Já se v ní cítím dobře a nehodlám to ještě dlouho nějak měnit. I když je   to   druhá  nejmenší   místnost  hned  po

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

  toaletě...“  
     
     
     
 
Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz

>>

 
 
 
 
 
 
 
 
www.kuchyne.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.