Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská: královna dabingu.
(časopis Zpravodaj č. 12/2007 Hospodářské komory hlavního města Prahy)
 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.
Už šestkrát za sebou si šla při vyhlašování výsledků populární ankety TýTý  pro zakřivené zrcadlo Kurta Gebauera jako nejoblíbenější dabérka Plus cena nejvyšší, kterou dostala v jubilejním roce 2000 jako absolutní vítězka, kdy počtem zaslaných hlasů předběhla dokonce i tradiční diváckou jedničku Karla Gotta.
 
Řekne-li se Valérie .Zawadská, vybaví se mi smyslná žena s jiskrou a se smíšenou krví, jakou?
Po mamince slovensko-maďarsko-cikánskou, po tatínkovi slovensko-
polsko-ukrajinskou. Narozena jsem ve Šternberku na Moravě, fčíl su herečka z Prahy, a před lety jsem byla herečka ze Západu (tak jsem komentovávala svoje angažmá v chebském Západočeském divadle).
   
 
  Pro většinu národa je ovšem Valérie Zawadská synonymem dabingu, vzpomenete si na první „smyčku“ ve studiu?
Premiérová setkání s mikrofonem jsem zažívala v r. 1980 na DAMU při hodinách rozhlasového herectví. A první výraznější dabing? To bylo křoví u Olgy Walló.
 
     
  Od křoví k nezapomenutelné roli vdovy McBainové ve filmu Tenkrát na Západě (hrála ji Claudia Cardinalová) – gratuluji?!  
  A taky Cruelly De Vill v obou dílech snímku 101, resp. 102 dalmatinů, Peggy Bundové v seriálu Ženatý se závazky, a vůbec největší popularitu mi přinesl seriál Dynastie, kde jsem mluvila Alexis, mrchu, v níž se spojovaly všechny možné vášně najednou – i proto jedna z nejmilejších!  
     
  K celkem 6 zrcadýlkům TýTý nutno připočíst ještě trofeje soutěže „Přelouč Františka Filipovského“ – profesní ocenění dabingových profesí.
Ano, začínala jako divácká, nultý ročník vyhrála Věra Galatíková, v letech 1995-96-97 moje maličkost. Pak tuto kategorii převzal pod sebe Týdeník Televize do TýTý.
 
     
  Máte jako královna českého dabingu něco společného s jeho králem Miroslavem Moravcem?
Dělali jsme spolu festival mateřského jazyka v Táboře. Měl motto: „Jazyk je jako strom – zdravý a košatý podle toho, jak se o něj staráme“. Například jsme četli české pohádky non-stop až čtyři dny v  kuse, překonali jsme dokonce světový rekord. Četlo tenkrát přes 900 čtenářů, nejstaršímu účastníkovi bylo dvaaosmdesát, nejmladšímu šest. Ze svojí knížky četla i 8letá nevidomá Terezka. Minimum bylo pět minut, jedna paní četla v kuse přes šest hodin! Teď se ovšem hlavní organizátor oženil, zažívá jiné starosti, a tak má festival neplacenou dovolenou.
 
     
  Jak funguje mateřský jazyk a vlastní děti?
Pokud nejsem v práci, čtu jim sama. U synků si zkouším různé polohy, co všechno můžu a dokážu s hlasem udělat.
 
     
  A tatínek?
Protože je Roman muzikant, tak jim od narození zpívá. Ač rocker, pěl jim lidovky. Pak jsme doma mívali rockové minikoncerty.
 
     
  Můžete přiblížit?
Roman přivezl aparaturu a kluci na ni zkoušeli hrát. Přála bych vám je vidět: na očích brýle proti slunci, na hlavě kšiltovky, barevné mikiny s nápisy a poručili si i zvláštní osvětlení. Když byli zase bez aparatury, kytary jim nahrazovali lopatky na písek, já jim na ně vázala šnůrky od bot, aby měly kytary správně na páskách, a kuželky byly mikrofony!
 
     
  Jaký měli repertoár?
Jasně vedli KISS! Hrávali u nás i jejich kamarádi, takže lopatek jsme měli doma vždycky dost.
 
     
  A teď?
Oba hrají na kytaru a myslím, že jim to jde. Na začátku samozřejmě cvičit nechtějí, ale jak se jim skladbičky začnou dařit, už tady znějí dokola a dokola.
 
     
  Můžete přiblížit vaše dětství?
Nejvíc si pamatuji Jeseníky, kde jsem žila od 9 let. Oba rodiče pracovali v zemědělství, s tátou jsem chodila na pastvu, skákala po kamenech a do řeky Desná. Taky jsem si často hrávala s klukama na indiány, ale nikdy jsem nebyla Vinnetou, vždycky Sam Hawkins!
 
     
  Co průšvihy?
První dvojku z chování jsem přinesla ve 3. třídě, utrhaly jsme s kamarádkou poutka od kabátů všem spolužákům z naší třídy! Ale pak už jsem šla od úspěchu k úspěchu. Od deseti jsem recitovala na soutěžích, ve dvanácti poprvé hrála divadlo – pohádku „Sůl nad zlato“.
 
     
  Neříkejte, že váš otec při dvojce z chování ve 3. třídě, nezuřil!?
Otec mě potrestal fyzicky poprvé a naposledy v pěti letech, když jsem úplně novou lopatkou sesbírala na ulici slepičí hovínka. Jinak vládla máma. A ta trestala! Sebrala mi knížku a já musela jít na pole okopávat! To byl největší trest, který si pamatuji. Jinak jsme měli na vesnici obrovskou volnost. Dnes je jiná doba.
 
     
  Máte v jiné době chůvu?
V žádném případě! U nás samovolně vyplynula domluva, že Roman zůstane na mateřské, která se mu nakonec protáhla na několik let. A ani jeden z nás si nedovede představit, že by k nám docházela cizí paní na hlídání. Každý člověk si přece hlídá svoje soukromí. Když je potřeba, přijede Romanova maminka – babička Jiřinka z Vimperka.
 
     
  Jak hodnotíte rok ´07?
Kladně. Jsme všichni zdraví a podařilo se nám dokončit kompletní opravy elektřiny na chalupě, máme tam i novou kuchyň. My jsme si totiž před třemi lety pořídili u Strakonic takový stateček s velkou zahradou, takže máme kam jezdit, kde se vyblbnout, vyhrát, strašně nás to tam baví a máme zde výborného souseda pana Matáska a skvělou sousedku Marušku Grufíkovou.
 
     
  A co si přejete od roku nula osm?
Doufám, že nám přinese stálé zdraví, mně mnoho pracovních příležitostí a synům úspěchy ve škole.
 
     
 
Prozradíte váš Štědrý den?
Prožijeme ho určitě na chalupě! Napeču 5-6 druhů svého cukroví, mladší Roman mně slíbil pomáhat v kuchyni, Roman senior udělá bramborový salát a přinese čerstvě nalovené jihočeské kapry. Celý Štědrý den nejíme maso. Nebude chybět odpolední procházka, po ní nazdobíme stromek ptáčkům venku na zahradě a nakrmíme toulavé kočky, aby i zvířátka cítila Vánoce. Moc bych se přimlouvala za sněhovou nadílku všude kolem a běžky pod stromečkem.

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
     
     
 

 
     
     
     
 
- Milan Šimáček -  
   
 
 
 
 
 
 
www.hkp.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.