Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská - Nestíhám! Celý život jsem v poklusu.
(časopis Happy day! č.6, 18. června 2009)
 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Herečku Valérii Zawadskou diváci poznají se zavázanýma očima. Stačí, aby promluvila.

 
 
     
 

> Co vás dokáže rozladit?
Moje vlastní neschopnost nebo totální únava. Neochota a taky bezohlednost. Závist i lhostejnost. Hloupost. I když se svou vlastní nic moc nenadělám, že?

> Máte skvělý nezaměnitelný hlas. Šetříte si hlasivky vzhledem k tomu, že vás živí?
V rámci možností ano, ale otázka je, co jsou ty možnosti. Určitě každé ráno hlasivky neprocvičuji nebo jim nedávám speciální kúry. Jen v období chřipek a rým kloktám olej nebo vlažnou slanou vodu. Zatím jsem s tím vydržela...

> Dbáte na dobrou výslovnost u svých dětí?
To je asi trošku profesionální deformace, ale je to tak. Ráda jsem klukům četla před spaním, a když se oba naučili číst, zase jsem ráda poslouchala, když mi četli oni. Takže jsem vždycky chtěla, abych jim rozuměla, aby mluvili dostatečně jasně a srozumitelně. Snad se dílo povedlo.

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
     
 

> Které povolání byste absolutně nemohla vykonávat?
Jakékoli práce jsem se nikdy nebála. Taky mám v oblibě citát: „Strach a peníze jsem nikdy neměla.“ Ale věk se hlásí na všech frontách, a tak bych se asi nejdřív vyhnula těžké a namáhavé fyzické práci. Kdo z nás by rád třeba pracoval v nevoňavém prostředí? Mám na mysli nejen chemické továrny, ale i třeba prasečáky... Ale co bych absolutně nemohla dělat? Kata.

 
     
 

> Působíte velmi energicky a rázovitě. Měla jste někdy vysloveně ženský koníček?
Asi vás překvapím. Měla, ale nejsem si jistá, zda to byl koníček. Když mi bylo asi sedm let, naučila mě paní sousedka s přenádherným českým jménem Anastázie Pravdová plést a háčkovat. Přestalo mě to bavit, když jsem nastoupila do svého prvního profesionálního angažmá v Šumperku, ale spíš proto, že nebyl čas. I když v dalším angažmá jsem se naučila trošku šít na stroji, ale to zase byla existenční nutnost, peněz bylo málo a herečka se přece musí aspoň trošku oblékat podle módy. Ale raději jsem šila pro kolegyně.

> Jaký je vlastně váš vztah k módě? Sledujete módní výstřelky, nebo vás módní trendy nechávají chladnou?
Nijak vášnivě, ale občas se i pobavím, protože kdysi jsme k výstřelkům neměli přístup a dnes zase věk. Naštěstí mám kamarádku, která se o mě v tomto ohledu postará vždycky, když to potřebuji. Na módní návrhářku Šárku Nácovskou nedám dopustit. Ostatně se u ní ve studiu Chic oblékají i moji kluci, třeba když jdou na mou premiéru.

> Jak vás ovlivňují televizní reklamy?
Jedinou věc jsem si koupila na základě TV reklamy, a to čistič na kabáty. Takový směšný váleček, který svou funkci dokonale neplní, a tak se válí v koupelně na poličce. Doufám, že jsem se poučila. Kdykoli je mi nabízeno jakékoli zjednodušení fyzické práce, jsem ve střehu. Stejně to pak musíte udělat sama. Pomocník vám jen překáží...

> Kolik času denně věnujete péči o vlastní tělo?
Těžká otázka. Právě se nacházím v období, kdy jsem ráda, že ráno zvládnu základní hygienu a večer to ze sebe všechno spláchnu. Takže nějaké sauny, masáže, depilace či cokoli jiného prostě z časových důvodů nestíhám. Ale když mám víc volna, žádným těmto i dalším procedurám se nebráním.

 
     
 
Kamila Špráchalová, Alexej Pyško, Eva Čížkovská – kolegové z divadla Palace. Klikni pro větší obrázek v novém okně.

> A kolik času věnujete očistě duše? Na tu by se také nemělo zapomínat.
Ještě těžší otázka... Ale řídím se heslem: Co tě nezabije, to tě posílí. Mám kolem sebe dostatek blízkých duší, které mi vždycky pomůžou. Díky za ně!

 
     
 

> Pochybujete o existenci duše?
To je těžká otázka. Pochybuji o všem a nejvíc o sobě. Jsem bez duše?

> Čím byste chtěla být v příštím životě?
Nikdo nikdy nesdělí nikomu, že příští život existuje, tak proč říkat, že bych chtěla nebo nechtěla být tím, čím nejsem právě teď.

> Pokud existenci příštího života přece jen připustíme, komu byste se chtěla raději vyhnout?
Vždycky blbcům, cynikům, nesnášenlivcům. Ale copak to jde?!

> Předpokládám, že se těšíte na léto a na divadelní prázdniny. Jak budete trávit dovolenou?
Zmizím na chalupě, kterou máme na Strakonicku, a budu relaxovat. V našem panelákovém domě totiž zkolabovala elektřina a bylo nutné byt vystěhovat a připravit pro zásah odborníků. Jistě si dovedete představit, že vyklízení jenom takové knihovny vyčerpá stejně jako divadelní představení. A to nemluvím o stěhování a uklízení všeho ostatního.

 
     
 

> Dodržujete v letních vedrech pitný režim, nosíte sluneční brýle a používáte opalovací krém?
Ano. Před lety jsem měla potíže se zažíváním a až pitný režim udělal v mém těle pořádek. Moje pleť dobře snáší slunce, dobře se opaluji, ale je nutné se chránit. Sluneční brýle používám, ať už svítí slunce, padá sníh či prší. Pro mě jsou víc než módní doplněk.

> Nosíte dioptrické brýle? Nevadí vám?
Ano, nosím brýle, ale pouze ke čtení. Lidem brýle sluší, doplňují image. Já jsem nosila brýle už na základce, a protože jsem se vždycky chtěla odlišovat, nevadilo mi to. A přitom to byly ty legrační, s háčky za uši.

> Nejsou brýle známkou stárnutí?
Necítím se stará, i když je fakt, že i můj druhý syn, jedenáctiletý Roman, bude za chvíli vyšší než já. Čtrnáctiletý Honza mě přerostl už dávno.

 
     
  > Jaká jste maminka?  
 

Strašná! (smích) Ráda svým třem chlapům podstrojuji, vařím, smažím, peču a pak mají problém nabytá kila shazovat. Vztahy máme ale hezké. Dobré je vzpomenout si na to, jak jsme se chovali my, když jsme byli mladí. Nejdůležitější je poskytnout dětem důvěru.

> Jste spokojená s uplynulou sezonou?
Jsem spokojená. Kromě jiného mám radost ze svých studentů z Mezinárodní konzervatoře, kde od listopadu loňského roku vyučuji jevištní řeč, umělecký přednes a po Miroslavu Moravcovi jsem převzala studenty prvního ročníku herectví. Mám radost, že mladí jsou vstřícní a můžu z nich nasávat energii, i když ne, že by mi ji současně neubírali. Radost mám i ze svého zvolení do prezidia Herecké asociace. Tato neplacená funkce je pro mě výzvou, abych získala další členy z řad herců a uvědomila veřejnost o poslání asociace, která je pro herce vlastně odborovou organizací. Většina má pocit, že Herecká asociace je tu jen pro udílení cen Thálie.

> Snažíte se hrát tak, abyste získala Thálii?
Především se snažím hrát tak, abych si získala srdce diváků.

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
     
     
     
 

Kdo je Valérie Zawadská
Narodila se 19. září 1958 ve Šternberku na Moravě. Od dětství projevovala zájem o zpěv a divadlo. V roce 1982 absolvovala na DAMU a do roku 1993 byla členkou Městských divadel pražských. Nyní je na „volné noze“, věnuje se převážně divadlu a dabingu, pracuje pro rozhlas, televizi a vyučuje na konzervatoři herectví a umělecký přednes. Je vdaná a má dvě děti.

 
     
     
 
- Petra Braunová -
Foto: V. Menšl, profimedia.cz (2), archiv BAUER MEDIA (2), Karel Meister, fotostyling: A. Hofmanová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.