Valérie Zawadská

 
 
 
Rozhovor s herečkou Valérií Zawadskou.
(www.galopp-reporter.cz, 2011)
 
 
 
 
 
Foto ze seriálu Znamení koně.

Valérie Zawadská patří mezi nejznámější české herečky. Na svém kontě má dlouhou řadu divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí. Za svou práci v dabingu získala mnoho ocenění v divácké anketě TýTý a Ceně Františka Filipovského. V seriálu České televize Znamení koně představuje Marču Havránkovou.

 
 

Při prvním dostihovém dni osobně zavítala do Velké Chuchle, kde se konala autogramiáda herců z tohoto seriálu, o kterou byl nebývalý zájem. My jsme její přítomnosti využili k pořízení tohoto rozhovoru.

 
     
 

Seděla jste někdy na koni?
Moji rodiče pracovali v zemědělství a moje máma jezdila na koních. A když mi bylo necelých patnáct let, tak mi řekla, ať si to jdu taky zkusit, ať se to naučím. Bylo to v létě, v srpnu, což si pamatuji, jako by to bylo včera. Sednout jsem si měla na přenádhernou kobylu Vláru, to jméno do smrti nezapomenu. Do sedla jsem nasedla z takové dřevěné ohrady, usedla jsem, kobyla popojela a pravděpodobně ihned vycítila, jak se hrozně bojím a jak nevím, co mám dělat, protože to zvířata prostě umí. Tak trošku hodila zadkem a mě hezky hodila přes svoji hlavu a to rovnou na mojí hlavu a ještě k tomu ještě nějaký šutr. A já s oblibou říkám, že od té doby jsem praštěná a můžu dělat to, co dělám a dělám to strašně ráda. A od této příhody jsem mimo svou profesi, pokud to nevyžaduje nějaké natáčení, na koni neseděla.

A nějaké domácí mazlíčky chováte?
Ne, ne, ne. Chlapské osazenstvo v mojí rodině, tři chlapi v chalupě, jak já s oblibou říkám, jsou všichni nějakým způsobem alergičtí na něco. Takže jediná zvířátka, která jsme kdysi doma asi čtyři roky měli, byly rybičky v akváriu.

Jak se vám líbí tady v Chuchli?
Pro mě je čest, že tvůrci seriálu Znamení koně si tu mojí postavu považují natolik, že mě pozvali i sem na dostihy, které jsou spojené s autogramiádou nás herců, kteří v tomto seriálu vystupujeme. Jsem za to ráda i proto, že ve svém soukromém životě si nenajdu tolik času, abych si řekla, tak a dneska je krásně, pojďte kluci, jedeme do Chuchle na dostihy. Takže pro mě je to dnes příjemné spojení praktického s užitečným a příjemným.

A myslíte, že se sem někdy příště vypravíte nejen pracovně, ale i za odpočinkem?
Já si myslím, že ano. A když ne s rodinou, tak minimálně s kamarádkou a jejím synem nebo s někým jiným. Protože ne každý víkend se mi podaří odjet na chalupu, kde člověk načerpá sílu do toho dalšího pracovního týdne nebo měsíce. Takže, když mám v sobotu pracovně nabitý den, tak proč si neudělat v neděli hezký výlet sem, do Chuchle, do nádherného prostředí.

Zmínila jste svojí maminku, která jezdila na koni. Vaši rodiče měli vztah ke zvířatům?
Ano, jak jsem říkala, oba rodiče pracovali v zemědělství. A já sama jsem si díky tomu vyzkoušela i práci v kravíně. Když jsem v roce 1973 skončila devítiletku a udělala jsem zkoušky na gymnázium v Šumperku, což bylo za hlubokého komunismu, tak byla povinnost, že každý student musel mít o prázdninách nějakou brigádu. Nejen, aby si vydělal peníze, ale aby ukázal, že je také schopen zapojit se do nějakého fyzického pracovního procesu. No a my jsme si s mojí o rok starší sestrou Aničkou vymyslely, že půjdeme k mámě zkusit si, jaké to je dojit krávy. A stalo se, že jednou vypnuli elektřinu a my jsme všech 96 krav musely podojit ručně. Já mám neuvěřitelnou sílu v rukách a vždycky tvrdím, že je to z tohoto zážitku, kdy jsme všechny ty krávy alespoň oddojily. To byla zkušenost neuvěřitelná.

I dnes zde budete mít pracovní povinnosti. Nemohu se ubránit dojmu, že si na nedostatek práce nemůžete stěžovat...
Když vezmu letošní rok, tak nezkouším žádné nové divadlo, nicméně hraji v Divadle Na Jezerce ve hře Paní plukovníková s paní Jiřinou Bohdalovou, v Charleyově tetě, kde alternuji s Miluškou Šplechtovou. Potom v divadle Kalich ve hře Splašené nůžky, v divadle Palace v nádherném představení Motýli a v divadle Metro v představení Sugar aneb Někdo to rád horké. Jinak se věnuji pedagogické činnosti. Učím třetím rokem obor herectví na Mezinárodní konzervatoři Praha, což je soukromá škola. Pan ředitel mě o prázdninách přesvědčil, abych se stala vedoucí oddělení herectví. A pardon, že skočím znovu ke koním, ale kůň má nádherné oko. A vidět ty mladé lidi, mladá děcka, která skončí devítiletku a teď stojí před otázkou kam dál, kam v tom životě půjdou a co chtějí dělat, a když udělají zkoušky na střední školu, kde mám možnost se s nimi potkávat, tak to jsou přesně ty krásné oči. Ta důvěra v těch očích je tak zavazující, že tu práci musíte dělat poctivě a na 300 %. A myslím, že by takhle člověk měl přistupovat i ke zvířatům.

 
     
 
 Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 Klikni pro větší obrázek v novém okně.

     
 

 Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 

 
     
     
 
text: Jan Němec
Foto: www.galopp-reporter.cz

>>

 
 
 
 
 
 
 
www.galopp-reporter.cz
 
 
 
http://www.valeriezawadska.eu
Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K. Webmaster
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Zavřít okno.