Valérie Zawadská

 
 
 

V kuchyni nikoho nesnesu.

(AHA vařečka č.2, 23.července 2007)
 
 
 
 
 
Valérie
Herečku Valérii Zawadskou můžeme vidět v seriálu TV Prima Velmi křehké vztahy jako hospodyni a vynikající kuchařku Růženu. Její nezaměnitelný hlas často využívají dabingoví režiséři. Jak se má teď uprostřed prázdnin?
 
 
 
Jste taky tak pečlivá hospodyně a kuchařka, jako je Růžena ve Velmi křehkých vztazích?
Myslím, že jsem. Jen tu svíčkovou, kterou v seriálu poměrně často připravuju, u nás doma vaří chlap, tedy můj muž Roman. Protože na ni má trpělivost a umí ji líp než já.
 
Dáváte přednost svíčkové, tedy klasické české kuchyni, nebo minutkám?
Mám raději minutky, protože čas je drahý a proč trávit v
kuchyni čtyři hodiny, když můžu uvařit za dvacet minut? Miluju třeba ryby. Na chalupě máme skvělého souseda – pana Matáska, který nás zásobuje kapry nebo candáty. A to je pochoutka. A protože ryby milují i kluci - Honzík (12) a Románek( 9), dělám doma třeba i rybí filé na tisíc způsobů.
   
 
  Získal si vás nějaký muž tím, že vám uvařil?
Roman si mě tím, že umí vařit a že po sobě v kuchyni i uklízí, získal absolutně. Vlastně byl první, kdo pro mě uvařil, jinak mě chlapi lákali spíš do hospody.
 
     
 
Prý ho ale v kuchyni nesnesete?
Nesnesu v kuchyni nikoho. Vařit s někým dohromady bych nepřežila. Když přijede tchýně Jiřinka, připraví klukům báječné kynuté ovocné knedlíky, které já neumím, a kuchyň je její. Ale když vařím já, kuchyň je jen moje.
 
Vařit jste začala už jako malá holka. I tenkrát jste musela mít kuchyň jen pro sebe?
Tenkrát mě učil vařit táta. Máma často jezdila na motorce a na koni, občas měla nějaký úraz, pak jela do lázní a my doma kuchtily se sestrou Aničkou. Vzpomínám si, jak jsme poprvé – mně bylo osm, ségře devět - připálily buchty. Daly jsme je do trouby a pak z okna šmírovaly kluky. Buchty se

Jako hospodyně Růžena ze serálu TV Prima Velmi křehké vztahy.

připálily tak, že byl problém je z plechu vůbec seškrábnout. Mámě jsme tvrdily, že jsme je upekly a všechny snědly. Jenže ona samozřejmě podle pachu poznala, kolik uhodilo.
   
 
  Když chcete udělat radost svým klukům, co jim uvaříte?
Honzík s Románkem milují můj buřtguláš. Je to recept mého táty, naučil mě ho vařit, když mi bylo asi deset let. Nebo rybí filé se špenátem. To zase vymyslel můj muž Roman a tahle kombinace je vynikající.
 
     
  A vašemu muži?
Doufám, že mu průběžně dělám radost tím, že ho nenutím jíst žádné žemlovky a rýžové nákypy.
 
     
  Co nesnášíte vy?
Rajskou polévku s rýží. Mám v živé paměti, že když byla ve škole jeden den rajská, druhý den zbytek rozředili na polévku. Fuj. Můj muž zase nesnáší z vojny hrachovou kaši. Já ji miluju, tak si ji dávám jen v restauraci.
 
     
  Co si v restauraci – kromě hrachové kaše – ještě objednáváte?
Chlapi musí mít maso a je jim jedno, jestli je připravené ve stylu řecké, italské nebo jiné kuchyně. Já si dám ráda drůbež nebo rybu. Vepřové moc nemusím, ale teď se mi vybavil jeden úžasný recept, který dělávala moje máma, když jsme měli v Loučné nad Desnou zabijačku: Osolený a opepřený vepřový řízek potřete kremžskou hořčicí a zprudka osmahnete na vyškvařeném sádle. Dohromady to udělá vynikající sosík. Když pak k masu dáte na talíř nakrájenou syrovou cibuli, je to fakt dobrota.
 
     
 
Valérie Zawadská se syny Honzíkem (nahoře) a Románkem.
Vás asi na sladké moc neužije?
Peču koláče i bábovky, ale nevařím sladká jídla. Když klukům babička udělá jahodové knedlíky, oni je milují, ale za hodinu už zase mají hlad. Jsou zkrátka víc na maso a já taky. Co mám ale v souvislosti s jídlem ráda, je udělat si u něj příjemnou pohodu. Hezky si prostřít, jídlo si pomalu užít a nespěchat s ním. Jenže to se podaří málokdy. Vybavuju si svou mámu, která přišla ráno po dojení z kravína, poprosila mě o kafe a o hemenex, já jí to připravila, ona si dala nohy na židli a snídala a četla si noviny třeba hodinu. Prostě si tu snídani užívala.
 
Jakou snídaní začínáte den vy?
 
  Asi velmi špatnou, protože nesnídám. Vypiju půllitr studeného čaje ze včerejška. Pak si udělám kafíčko s mlékem bez cukru a k němu si dám cigaretku. Kluci taky nesnídají, tak jim alespoň vymačkám šťávu z pomerančů. Na co dávám velký pozor, je pitný režim. Kdysi jsem byla schopná vypít třeba dvanáct kafí a žádnou vodu. Měla jsem s tím velké problémy.  
     
 
S Igorem Barešem v představení Divadla Palace Eskymák z Amsterodamu, aneb žádné zprávy od táty.
Na chalupě vám leccos roste, připravujete třeba ovocné šťávy?
Zatím to nejde, pořád mám ještě provizorní kuchyň. Ale máme skvělou sousedku Marušku, která šťávy vyrábí a zásobuje nás jimi. Na zahradě máme tři třešně, ale když dozrávaly, měla jsem premiéru hry Eskymák z Amsterodamu, aneb žádné zprávy od táty v Divadle Palace, tak ani nebyl čas nějaké zavařit.
 
K povídání jsme se sešly v dabingovém studiu. Takže léto máte napůl pracovní?
Před prázdninami jsem dostala nabídku dabovat několik kriminálních seriálů – třeba Policie New York nebo Vraždy v Midsomeru. Začátkem srpna bych měla točit
 
  jednu inscenaci pro Novu a od 16. července se začaly zase natáčet Velmi křehké vztahy. Takže prázdniny trávím převážně na chalupě a vždycky si odskočím na den do Prahy za nějakou prací a zase se vracím. A takhle mi to vyhovuje.  
     
     
     
  Recepty Valérie Zawadské:  
     
 

Romanovo rybí filé

 
 
Rybí filé osolíme, pokmínujeme, případně potřeme troškou citrónové šťávy a posypeme špetkou papriky nebo grilovacího koření. Orestujeme ho. Na másle osmahneme cibulku do sklovata, na ni dáme rozmraženou špenátovou kostku. Až se vypaří voda, přidáme 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Nezahušťujeme vajíčkem, ani smetanou. Podáváme s vařeným bramborem. Tenhle recept vymyslel můj muž, když byli kluci malí. Dodneška takhle připravené filé milují.
 
Romanovo rybí filé
 
 

 

 
 

Tátův buřtguláš

 
Tátův buřtguláš Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou velkou cibuli, k ní přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a orestujeme, pak přidáme nakrájený obyčejný slovenský salám. Osolíme, přidáme pepř, sůl, spoustu mleté papriky. Nezapomeneme podlít vodou, aby nezhořkla. Mezitím nakrájíme na kostičky brambory, přidáme je do směsi. Vaříme do změknutí, zahustíme dvěma lžícemi mouky rozkvedlanými ve vodě a necháme chvíli povařit. Pak ještě chvíli necháme dojít na vypnuté plotně. Přidáme tři až čtyři stroužky česneku, případně trošku másla a servírujeme.
     
     
Autor: Monika Seidlová
Foto M. Votavová, archiv.
     
 
 
 
 
 
 
www.ahaonline.cz
www.ahaonline.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.