|
Začíná se ve Středočeském kraji, v Ladových Hrusicích a na
Klokočné, baště pana Jaroslava. Ke... zdejším lidovým pokrmům
patří např. bramborová smetanová polévka „madloch“ s divokým
kořením, „bejlík“ z kachního nebo husího masa nebo „kočičí
tanec“. Podle Jaroslava Sapíka je česká kuchyně rozmanitější a
lepší než její pověst. Ta staršího data obsahovala zdravá jídla
s vlákninou, na stole se střídaly luštěniny, obilniny, zelenina,
brambory, každý pátek se jedly ryby, maso bylo jen ve svátek. Ta
z 19. století se prolíná se středoevropskou z celé monarchie -
rakouskou, německou, uherskou, proto nic, čím by se typicky
proslavila ve světě, nemá. Nárok na palačinky, knedlíky, štrúdly
a pečínky mají po právu i jiní. Přesto česká kuchyně oplývá
nespočtem lidových regionálních pokrmů od našich šikovných
babiček, které by neměly být zapomenuty.
V pořadu uvidíme pokaždé tři recepty. Poprvé vykouzlí krajovou
specialitu pan Sapík v centru navštívené obce a měl by k tomu
použít suroviny, jaké mu donesou místní. Podruhé uvaří zdejší
celebritě a ta na oplátku připraví vlastní specialitu pro
šéfkuchaře a moderátorku. Paštika z vepřového masa a jater s
rakytníkovým džemem a karamelizovanou cibulkou bude úvodním
středočeským pokrmem, následuje Ladův kotlet s bramborovým
knedlíkem a smaženou cibulkou. A kdo uvaří poprvé Jaroslavu
Sapíkovi?
Herci Carmen Mayerová a Petr Kostka, kteří svého známého
kuchaře, moderátorku a diváky televize Prima pozvou na statek do
Klokočné, který leží naproti hospodě U Koně, kde tak báječně
vaří pan Jaroslav. Připraví mu rychlý španělský recept na pánvi
- tumbach. Z Pyrenejského poloostrova pochází proto, že i
maminka herečky Terezy Kostkové má španělské kořeny. S Petrem
Kostkou vychovali čtyři dcery, pátou umělecký pár adoptoval v
Africe.
A druhou neděli vyrazíme za milovnici brambor a vyhlášenou
bylinkářkou, herečkou Ljubou Skořepovou, která na chalupě v
Líšné upeče „paní bramborku z Podkrkonoší“. Podíváme se do
Smržovky, na jarmark na Malé Skále, ochutnáme Sapíkovu perličku
s vysockým zelím a petrželovými bramborami, zaměříme se na med.
V dalších dílech kulinářské show pocestujeme za Evou a Vaškem,
Jožkou Černým, Petrou Černockou, Valérií Zawadskou nebo třeba
Monikou Žídkovou a samozřejmě ochutnáme mnoho dalších krajových
specialit, které stojí za to.
Kdo je Jaroslav Sapík?
Diváci Primy si ho možná pamatují jako odborníka z kulinářské
soutěže Na nože!, kde dohlížel na přípravu českého menu a své
vyhlášené přílohy - povidlových taštiček. Pochází z Moravy, kde
se vždycky dobře jedlo a pilo, v gastronomii působili od 17.
století jeho předci, v oboru a rodinné tradici pokračují i jeho
děti. Sapíkovi vařili ve Vídni, Tyrolsku a také u předních
šlechtických rodů. Jaroslav se vyučil v pražském hotelu
Ambassador, kde pak čtrnáct let působil jako šéfkuchař.
Vařil v zahraničí, zejména v Německu a Rakousku, ale také v
luxusních hotelech ve Španělsku, Maďarsku, Anglii, Singapuru,
Rusku a v Indii. S úspěchem se zúčastnil mnoha mezinárodních i
domácích kulinářských soutěží. Vařil na Pražském hradě papeži,
prezidentům, Alžbětě II., vloni sestavoval menu pro ples v
Opeře, jako externí poradce pracuje pro Hrad dál. Řídí rodinný
penzion a restauraci U Koně v Klokočné kousek od Prahy. |
|