| 
                Oficiální webové 
				stránky Valérie Zawadské. | 
              
                |  | 
              
                | 
                  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  Česko na talíři u Valérie Zawadské | 
              
                |  | Kulinářská 
				show, 
				TV Prima 2011, 35 minut | 
              
                |  | 
					
						|  | 
							
								| Legenda  
								
								české 
								
								gastronomie Jaroslav Sapík v novém |  
								| kuchařském   pořadu   vám   
								společně   s  herečkou |  
								| Danielou 
								
								   
								
								Šinkorovou  
								
								 představí   tradiční   českou |  
								| kuchyni,  jak  ji  neznáte.  
								A  navíc  nahlédneme  
								
								do |  
								| soukromých  rodinných  receptů  
								známých  
								
								českých |  
								| osobností. |  
								| Královna dabingu kraluje i v kuchyni. Obec Cehnice, |  |  | 
              
                |  | kde   má   rozlehlý   
				zrekonstruovaný 
								
								  
								
								statek  přední  dabérka Valérie | 
              
                |  | Zawadská, leží na půl cesty mezi Strakonicemi a 
				Vodňany. Vesnice má | 
              
                |  | přes  400 obyvatel a místní se přišli 
				v hojném počtu podívat k putovní | 
              
                |  | kuchyni  Jaroslava  Sapíka,  aby 
				ochutnali 
								
								 něco 
								
								 z dobrot, které mistr | 
              
                |  | uvařil.  Sami přinesli obdobu 
				zdejší kulajdy a různé čalamády. Protože | 
              
                |  | jsme v jižních 
								
								Čechách, 
								
								kde se hojně chová drůbež, první recept bude | 
              
                |  | guláš  z  husích  žaludků. 
				V  kuchyni  
								
								paní Valérie Jaroslav Sapík uvaří | 
              
                |  | kapra  po  židovsku,  kterého  
				si můžete  
								
								udělat na štědrovečerní stůl. | 
              
                |  | Daniela jedla 
				poprvé vnitřnosti i rybu na sladko a převelice jí chutnalo. | 
              
                |  | Hostitelčině   rodině 
								
								  
								
								zase 
								
								 šmakuje  
				zdejší  chléb,  proto  ho dabérka | 
              
                |  | nabídne  jako  přílohu  ke  
				svémuvepřovému na hořčici. A co uvaří na | 
              
                |  | návsi Jaroslav 
								
								a Valérie souběžně? Houbovou praženici, o které 
				každý | 
              
                |  | z  nich tvrdí, 
								že 
				ji ten druhý zvládl o chloupek lépe. Premiéra vysílání: | 
              
                |  | neděle 11. prosince 2011 v 18:00 hodin na TV 
				Prima  . | 
              
                |  |  | 
              
                |  | Každopádně v Cehnicích všem chutnalo. Ani diváci nebudou hladovět, | 
              
                |  | když  si  
				k  nedělní večeři  dají smaženici  na  
				topinkách a inspirují se | 
              
                |  | dalšími jihočeskými recepty z 
				pořadu Česko na talíři v 18.00 na Primě. | 
              
                |  | Jaroslav  
				Sapík  při  krájení  cibule  a husích žaludků 
				prozradil 
				několik | 
              
                |  | „vychytávek“. Zajímavé 
				je, že guláš nedusí, ale zvolna peče s vínem | 
              
                |  | a kořením hodinu v 
				troubě. 
				Velké množství 
				cibule pokrm zahustí, 
				takže | 
              
                |  | nemusíme používat  jíšku 
				ani hlídat, 
				aby se dno nepřipeklo. Recept na | 
              
                |  | husí
				drůbky 
				pochází ze starého časopisu z roku 1921. Husa se tenkrát | 
              
                |  | zpracovávala úplně 
				celá, naše babičky to se surovinami uměly. | 
              
                |  | Cehničtí přinesli 
				indické okurky, 
				což je zajímavá 
				zelenina, 
				která 
				pomalu | 
              
                |  | míří  na  
				české  stoly.  Mistr Sapík 
				by je 
				uvařil nakrájené na plátky se | 
              
                |  | smetanou   
				jako   přílohu   k   masu.   
				Nebo   se   dají   zužitkovat 
				na | 
              
                |  | vegetariánské 
				ostré kari. | 
              
                |  | Proč si známá 
				dabérka,
				která
				pochází z 
				Moravy, pořídila
				stavení na
				jihu | 
              
                |  | Čech?  
				Protože  miluje  teplo  a  na jihu je slunci 
				o kousek blíž. Ve své | 
              
                |  | kuchyni  
				nejčastěji  vaří buřtguláš a špagety. Její muž zase 
				svíčkovou. | 
              
                |  | V  neděli  
				tu  ale Jaroslav Sapík udělá další stálici jihočeské 
				kuchyně – | 
              
                |  | kapra.  
				Tentokrát  po  židovsku a s vynikající sametovou 
				bramborovou | 
              
                |  | kaší. 
				Pyré umíchá rovnou 
				na plotně.
				Je to další 
				dobrý trik pro všechny, | 
              
                |  | kdo si 
				s kaší 
				nevědí moc rady. Hostitelka se na kapra načerno hrozně | 
              
                |  | těšila a šéfkuchař 
				z Klokočné její chuťové pohárky nezklamal. | 
              
                |  | Staročeský 
				  
				vánoční  
				recept  se  připravoval  i  v  jiné  
				sváteční dny. | 
              
                |  | Přestože  se do 
				jídla dávají povidla, hrozinky, mandle a sušené ovoce, | 
              
                |  | rybu musíme posolit 
				a nemusíme se prý bát smíchat rum a víno. Další | 
              
                |  | Sapíkovou  
				radou  je,  že  filety  nemáme  dávat  
				na  pánev rovnou
				z | 
              
                |  | lednice. Raději 
				je 
				necháme 
				chvíli odstát v pokojové teplotě – lépe se | 
              
                |  | udělají.  
				Hvězdnému  receptu, což  je 
				minutka z 
				vepřové kýty, dodají | 
              
                |  | pikantní  
				chuť kremžská 
				hořčice a syrová cibule. Dobrou šťávu z masa | 
              
                |  | vytírejte čerstvým 
				chlebem, radí Valérie Zawadská. | 
              
                |  |  | 
              
                |  | Vepřový plátek na 
				hořčici: | 
              
                |  | vepřové plátky z 
				kýty nebo krkovice 4 kusy | 
              
                |  | kremžská hořčice 
				na potření 1 balení | 
              
                |  | olej na smažení 1 
				dávka | 
              
                |  | větší cibule 1 
				kusu | 
              
                |  | sůl 1 špetka | 
              
                |  | pepř 1 špetka | 
              
                |  |  | 
              
                |  | Příprava: | 
              
                |  | Plátky  
				vepřového  masa  lehce  naklepejte,  osolte
				 a 
				opepřete a dost | 
              
                |  | silně  
				potřete  kremžskou  hořčicí. 
				 Rychle 
				opečte po obou stranách na | 
              
                |  | rozpáleném oleji. 
				Podávejte s plátky syrové cibule a dobrým chlebem. | 
              
                |  |  | 
              
                |  | Foto: | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  | O pořadu: | 
              
                |  | Český  kuchař  vystřídá  v nedělním podvečerním čase Itala v kuchyni. | 
              
                |  | Nestor  
				českého  vaření  Jaroslav  Sapík  a  Televize Prima přicházejí s | 
              
                |  | osmidílným  
				cyklem,  který  bude  provázet  Daniela 
				 Šinkorová,  
				jež se | 
              
                |  | po delší době 
				vrací na televizní obrazovky. | 
              
                |  |  | 
              
                |  | Začíná 
				se 
				ve 
				Středočeském 
				kraji, 
				v Ladových Hrusicích a na Klokočné, | 
              
                |  | baště   
				pana  
				Jaroslava. 
				Ke...  zdejším  lidovým  pokrmům  patří  např. | 
              
                |  | bramborová smetanová polévka 
				„madloch“ s divokým 
				kořením, „bejlík“ | 
              
                |  | z  kachního 
				 nebo  
				husího  masa  nebo „kočičí tanec“. Podle Jaroslava | 
              
                |  | Sapíka  je  česká  kuchyně  rozmanitější  a  lepší  než její pověst. Ta | 
              
                |  | staršího 
				data obsahovala 
				zdravá jídla s 
				vlákninou, na stole se střídaly | 
              
                |  | luštěniny,  
				obilniny,  zelenina,  brambory,  každý pátek se jedly ryby, | 
              
                |  | maso   
				bylo   jen   ve   svátek.   
				Ta   z   19.   století   
				se  prolíná se | 
              
                |  | středoevropskou z celé monarchie - rakouskou, německou, uherskou, | 
              
                |  | proto  nic,  
				čím  by  se  typicky proslavila  ve 
				světě, nemá. Nárok na | 
              
                |  | palačinky, 
				knedlíky, 
				štrúdly 
				a pečínky mají po 
				právu i jiní. 
				Přesto 
				česká | 
              
                |  | kuchyně  
				oplývá  nespočtem  lidových  regionálních pokrmů 
				od našich | 
              
                |  | šikovných babiček, 
				které by neměly být zapomenuty. | 
              
                |  | V 
				  
				pořadu  uvidíme 
				 pokaždé  tři 
				 recepty. Poprvé  vykouzlí  krajovou | 
              
                |  | specialitu pan Sapík 
				v centru navštívené obce a měl by k tomu použít | 
              
                |  | suroviny, 
				 jaké 
				mu donesou místní. 
				Podruhé uvaří zdejší celebritě a ta | 
              
                |  | na  oplátku  
				připraví  vlastní specialitu 
				pro šéfkuchaře a moderátorku. | 
              
                |  | Paštika   z   vepřového   masa   a  jater  s  rakytníkovým  džemem a | 
              
                |  | karamelizovanou   
				cibulkou   bude 
				  
				úvodním  
				středočeským pokrmem, | 
              
                |  | následuje   Ladův   
				kotlet   s   bramborovým  knedlíkem 
				 a  
				smaženou | 
              
                |  | cibulkou. A kdo uvaří poprvé 
				Jaroslavu Sapíkovi? | 
              
                |  | Herci  Carmen Mayerová a Petr Kostka, kteří svého známého 
				kuchaře, | 
              
                |  | moderátorku  
				a  diváky  televize Prima pozvou na statek do Klokočné, | 
              
                |  | který 
				 leží 
				naproti hospodě U Koně, kde tak báječně vaří pan Jaroslav. | 
              
                |  | Připraví   
				mu   rychlý   španělský   recept   
				na   pánvi  -  tumbach.  Z | 
              
                |  | Pyrenejského 
				poloostrova pochází proto, 
				že i maminka 
				herečky 
				Terezy | 
              
                |  | Kostkové  má  
				španělské  kořeny.  S  Petrem  Kostkou 
				vychovali čtyři | 
              
                |  | dcery, pátou 
				umělecký pár adoptoval v Africe. | 
              
                |  | A   druhou   neděli   vyrazíme   za   milovnici 
				  
				brambor  a  vyhlášenou | 
              
                |  | bylinkářkou,  
				herečkou  Ljubou  Skořepovou, 
				 která 
				na chalupě v Líšné | 
              
                |  | upeče  „paní bramborku z Podkrkonoší“. Podíváme se do 
				Smržovky, na | 
              
                |  | jarmark na Malé 
				Skále, 
				ochutnáme Sapíkovu perličku 
				s vysockým zelím | 
              
                |  | a petrželovými 
				bramborami, zaměříme se na med. | 
              
                |  | V dalších  dílech  kulinářské  show  pocestujeme  za  Evou  a Vaškem, | 
              
                |  | Jožkou  
				Černým,  Petrou  Černockou,  Valérií  Zawadskou  nebo  
				třeba | 
              
                |  | Monikou  
				Žídkovou a samozřejmě ochutnáme mnoho dalších krajových | 
              
                |  | specialit, které 
				stojí za to. | 
              
                |  |  | 
              
                |  | Kdo je Jaroslav Sapík? | 
              
                |  | Diváci 
				Primy 
				si ho 
				možná 
				pamatují jako 
				odborníka z 
				kulinářské soutěže | 
              
                |  | Na  nože!,  
				kde  dohlížel  na  přípravu českého menu a 
				své vyhlášené | 
              
                |  | přílohy  -  
				povidlových  taštiček. Pochází  z  Moravy, 
				kde se vždycky | 
              
                |  | dobře  jedlo  
				a  pilo, v  gastronomii působili od 17. století 
				jeho předci, | 
              
                |  | v  oboru a rodinné tradici 
				pokračují i jeho děti. Sapíkovi vařili ve Vídni, | 
              
                |  | Tyrolsku  a  
				také  u  předních  šlechtických  rodů.  
				Jaroslav 
				se 
				vyučil | 
              
                |  | v  pražském  
				hotelu  Ambassador, kde  pak  čtrnáct  let  působil jako | 
              
                |  | šéfkuchař. | 
              
                |  | Vařil v zahraničí, 
				zejména v 
				Německu a Rakousku, 
				ale také 
				v 
				luxusních | 
              
                |  | hotelech ve 
				Španělsku, 
				Maďarsku, Anglii, 
				Singapuru, Rusku a v Indii. 
				S | 
              
                |  | úspěchem  se zúčastnil mnoha mezinárodních i domácích kulinářských | 
              
                |  | soutěží.  
				Vařil  na  Pražském  hradě  papeži, prezidentům, Alžbětě II., | 
              
                |  | vloni sestavoval menu pro ples v Opeře, jako externí poradce pracuje | 
              
                |  | pro  Hrad  
				dál.  Řídí  rodinný  penzion a 
				restauraci 
				U Koně v Klokočné | 
              
                |  | kousek od Prahy. | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  | 
					
						| Stopáž: 35 minut | 
				
                      
                      	>> |  |  
						| Rok 
						výroby: 2011 | 
				
                      
                      	>> |  |  | 
              
                |  | Video pořadu Česko 
				na talíři u Valérie Zawadské na www.iprima.cz 
				
                      
                      	>> | 
              
                |  | Foto z pořadu Česko na talíři: | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  | 
        
		www.iprima.cz | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                |  |  | 
              
                | 
                
                 | 
              
                | 
				Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K. 
                
                
                Webmaster |