Oficiální webové
stránky Valérie Zawadské. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Česko na talíři u Valérie Zawadské |
|
Kulinářská
show,
TV Prima 2011, 35 minut |
|
|
Legenda
české
gastronomie Jaroslav Sapík v novém |
kuchařském pořadu vám
společně s herečkou |
Danielou
Šinkorovou
představí tradiční českou |
kuchyni, jak ji neznáte.
A navíc nahlédneme
do |
soukromých rodinných receptů
známých
českých |
osobností. |
Královna dabingu kraluje i v kuchyni. Obec Cehnice, |
|
|
|
kde má rozlehlý
zrekonstruovaný
statek přední dabérka Valérie |
|
Zawadská, leží na půl cesty mezi Strakonicemi a
Vodňany. Vesnice má |
|
přes 400 obyvatel a místní se přišli
v hojném počtu podívat k putovní |
|
kuchyni Jaroslava Sapíka, aby
ochutnali
něco
z dobrot, které mistr |
|
uvařil. Sami přinesli obdobu
zdejší kulajdy a různé čalamády. Protože |
|
jsme v jižních
Čechách,
kde se hojně chová drůbež, první recept bude |
|
guláš z husích žaludků.
V kuchyni
paní Valérie Jaroslav Sapík uvaří |
|
kapra po židovsku, kterého
si můžete
udělat na štědrovečerní stůl. |
|
Daniela jedla
poprvé vnitřnosti i rybu na sladko a převelice jí chutnalo. |
|
Hostitelčině rodině
zase
šmakuje
zdejší chléb, proto ho dabérka |
|
nabídne jako přílohu ke
svémuvepřovému na hořčici. A co uvaří na |
|
návsi Jaroslav
a Valérie souběžně? Houbovou praženici, o které
každý |
|
z nich tvrdí,
že
ji ten druhý zvládl o chloupek lépe. Premiéra vysílání: |
|
neděle 11. prosince 2011 v 18:00 hodin na TV
Prima
. |
|
|
|
Každopádně v Cehnicích všem chutnalo. Ani diváci nebudou hladovět, |
|
když si
k nedělní večeři dají smaženici na
topinkách a inspirují se |
|
dalšími jihočeskými recepty z
pořadu Česko na talíři v 18.00 na Primě. |
|
Jaroslav
Sapík při krájení cibule a husích žaludků
prozradil
několik |
|
„vychytávek“. Zajímavé
je, že guláš nedusí, ale zvolna peče s vínem |
|
a kořením hodinu v
troubě.
Velké množství
cibule pokrm zahustí,
takže |
|
nemusíme používat jíšku
ani hlídat,
aby se dno nepřipeklo. Recept na |
|
husí
drůbky
pochází ze starého časopisu z roku 1921. Husa se tenkrát |
|
zpracovávala úplně
celá, naše babičky to se surovinami uměly. |
|
Cehničtí přinesli
indické okurky,
což je zajímavá
zelenina,
která
pomalu |
|
míří na
české stoly. Mistr Sapík
by je
uvařil nakrájené na plátky se |
|
smetanou
jako přílohu k masu.
Nebo se dají zužitkovat
na |
|
vegetariánské
ostré kari. |
|
Proč si známá
dabérka,
která
pochází z
Moravy, pořídila
stavení na
jihu |
|
Čech?
Protože miluje teplo a na jihu je slunci
o kousek blíž. Ve své |
|
kuchyni
nejčastěji vaří buřtguláš a špagety. Její muž zase
svíčkovou. |
|
V neděli
tu ale Jaroslav Sapík udělá další stálici jihočeské
kuchyně – |
|
kapra.
Tentokrát po židovsku a s vynikající sametovou
bramborovou |
|
kaší.
Pyré umíchá rovnou
na plotně.
Je to další
dobrý trik pro všechny, |
|
kdo si
s kaší
nevědí moc rady. Hostitelka se na kapra načerno hrozně |
|
těšila a šéfkuchař
z Klokočné její chuťové pohárky nezklamal. |
|
Staročeský
vánoční
recept se připravoval i v jiné
sváteční dny. |
|
Přestože se do
jídla dávají povidla, hrozinky, mandle a sušené ovoce, |
|
rybu musíme posolit
a nemusíme se prý bát smíchat rum a víno. Další |
|
Sapíkovou
radou je, že filety nemáme dávat
na pánev rovnou
z |
|
lednice. Raději
je
necháme
chvíli odstát v pokojové teplotě – lépe se |
|
udělají.
Hvězdnému receptu, což je
minutka z
vepřové kýty, dodají |
|
pikantní
chuť kremžská
hořčice a syrová cibule. Dobrou šťávu z masa |
|
vytírejte čerstvým
chlebem, radí Valérie Zawadská. |
|
|
|
Vepřový plátek na
hořčici: |
|
vepřové plátky z
kýty nebo krkovice 4 kusy |
|
kremžská hořčice
na potření 1 balení |
|
olej na smažení 1
dávka |
|
větší cibule 1
kusu |
|
sůl 1 špetka |
|
pepř 1 špetka |
|
|
|
Příprava: |
|
Plátky
vepřového masa lehce naklepejte, osolte
a
opepřete a dost |
|
silně
potřete kremžskou hořčicí.
Rychle
opečte po obou stranách na |
|
rozpáleném oleji.
Podávejte s plátky syrové cibule a dobrým chlebem. |
|
|
|
Foto: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
O pořadu: |
|
Český kuchař vystřídá v nedělním podvečerním čase Itala v kuchyni. |
|
Nestor
českého vaření Jaroslav Sapík a Televize Prima přicházejí s |
|
osmidílným
cyklem, který bude provázet Daniela
Šinkorová,
jež se |
|
po delší době
vrací na televizní obrazovky. |
|
|
|
Začíná
se
ve
Středočeském
kraji,
v Ladových Hrusicích a na Klokočné, |
|
baště
pana
Jaroslava.
Ke... zdejším lidovým pokrmům patří např. |
|
bramborová smetanová polévka
„madloch“ s divokým
kořením, „bejlík“ |
|
z kachního
nebo
husího masa nebo „kočičí tanec“. Podle Jaroslava |
|
Sapíka je česká kuchyně rozmanitější a lepší než její pověst. Ta |
|
staršího
data obsahovala
zdravá jídla s
vlákninou, na stole se střídaly |
|
luštěniny,
obilniny, zelenina, brambory, každý pátek se jedly ryby, |
|
maso
bylo jen ve svátek.
Ta z 19. století
se prolíná se |
|
středoevropskou z celé monarchie - rakouskou, německou, uherskou, |
|
proto nic,
čím by se typicky proslavila ve
světě, nemá. Nárok na |
|
palačinky,
knedlíky,
štrúdly
a pečínky mají po
právu i jiní.
Přesto
česká |
|
kuchyně
oplývá nespočtem lidových regionálních pokrmů
od našich |
|
šikovných babiček,
které by neměly být zapomenuty. |
|
V
pořadu uvidíme
pokaždé tři
recepty. Poprvé vykouzlí krajovou |
|
specialitu pan Sapík
v centru navštívené obce a měl by k tomu použít |
|
suroviny,
jaké
mu donesou místní.
Podruhé uvaří zdejší celebritě a ta |
|
na oplátku
připraví vlastní specialitu
pro šéfkuchaře a moderátorku. |
|
Paštika z vepřového masa a jater s rakytníkovým džemem a |
|
karamelizovanou
cibulkou bude
úvodním
středočeským pokrmem, |
|
následuje Ladův
kotlet s bramborovým knedlíkem
a
smaženou |
|
cibulkou. A kdo uvaří poprvé
Jaroslavu Sapíkovi? |
|
Herci Carmen Mayerová a Petr Kostka, kteří svého známého
kuchaře, |
|
moderátorku
a diváky televize Prima pozvou na statek do Klokočné, |
|
který
leží
naproti hospodě U Koně, kde tak báječně vaří pan Jaroslav. |
|
Připraví
mu rychlý španělský recept
na pánvi - tumbach. Z |
|
Pyrenejského
poloostrova pochází proto,
že i maminka
herečky
Terezy |
|
Kostkové má
španělské kořeny. S Petrem Kostkou
vychovali čtyři |
|
dcery, pátou
umělecký pár adoptoval v Africe. |
|
A druhou neděli vyrazíme za milovnici
brambor a vyhlášenou |
|
bylinkářkou,
herečkou Ljubou Skořepovou,
která
na chalupě v Líšné |
|
upeče „paní bramborku z Podkrkonoší“. Podíváme se do
Smržovky, na |
|
jarmark na Malé
Skále,
ochutnáme Sapíkovu perličku
s vysockým zelím |
|
a petrželovými
bramborami, zaměříme se na med. |
|
V dalších dílech kulinářské show pocestujeme za Evou a Vaškem, |
|
Jožkou
Černým, Petrou Černockou, Valérií Zawadskou nebo
třeba |
|
Monikou
Žídkovou a samozřejmě ochutnáme mnoho dalších krajových |
|
specialit, které
stojí za to. |
|
|
|
Kdo je Jaroslav Sapík? |
|
Diváci
Primy
si ho
možná
pamatují jako
odborníka z
kulinářské soutěže |
|
Na nože!,
kde dohlížel na přípravu českého menu a
své vyhlášené |
|
přílohy -
povidlových taštiček. Pochází z Moravy,
kde se vždycky |
|
dobře jedlo
a pilo, v gastronomii působili od 17. století
jeho předci, |
|
v oboru a rodinné tradici
pokračují i jeho děti. Sapíkovi vařili ve Vídni, |
|
Tyrolsku a
také u předních šlechtických rodů.
Jaroslav
se
vyučil |
|
v pražském
hotelu Ambassador, kde pak čtrnáct let působil jako |
|
šéfkuchař. |
|
Vařil v zahraničí,
zejména v
Německu a Rakousku,
ale také
v
luxusních |
|
hotelech ve
Španělsku,
Maďarsku, Anglii,
Singapuru, Rusku a v Indii.
S |
|
úspěchem se zúčastnil mnoha mezinárodních i domácích kulinářských |
|
soutěží.
Vařil na Pražském hradě papeži, prezidentům, Alžbětě II., |
|
vloni sestavoval menu pro ples v Opeře, jako externí poradce pracuje |
|
pro Hrad
dál. Řídí rodinný penzion a
restauraci
U Koně v Klokočné |
|
kousek od Prahy. |
|
|
|
|
|
Stopáž: 35 minut |
>> |
|
Rok
výroby: 2011 |
>> |
|
|
|
Video pořadu Česko
na talíři u Valérie Zawadské na www.iprima.cz
>> |
|
Foto z pořadu Česko na talíři: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.iprima.cz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.
Webmaster |