Valérie Zawadská  
 
   Novinky
   Divadlo
   Film
   Televize
   Dabing
   Rozhlas
   Fotoalbum
   Životopis
   Kontakt
   Linky
   e-mail
   Zpět
   Home

 

 

logo V Z

Oficiální webové stránky Valérie Zawadské.

  Zábava a ostatní pořady:

Česko na talíři. (2011)

 

 

 
   
   
   
   
   
  Česko na talíři u Valérie Zawadské
  Kulinářská show, TV Prima 2011, 35 minut
 
Česko na talíři
Legenda  české gastronomie Jaroslav Sapík v novém
kuchařském   pořadu   vám   společně   s  herečkou
Danielou    Šinkorovou   představí   tradiční   českou
kuchyni,  jak  ji  neznáte.  A  navíc  nahlédneme  do
soukromých  rodinných  receptů  známých  českých
osobností.
Královna dabingu kraluje i v kuchyni. Obec Cehnice,
  kde   má   rozlehlý   zrekonstruovaný   statek  přední  dabérka Valérie
  Zawadská, leží na půl cesty mezi Strakonicemi a Vodňany. Vesnice má
  přes  400 obyvatel a místní se přišli v hojném počtu podívat k putovní
  kuchyni  Jaroslava  Sapíka,  aby ochutnali  něco  z dobrot, které mistr
  uvařil.  Sami přinesli obdobu zdejší kulajdy a různé čalamády. Protože
  jsme v jižních Čechách, kde se hojně chová drůbež, první recept bude
  guláš  z  husích  žaludků. V  kuchyni  paní Valérie Jaroslav Sapík uvaří
  kapra  po  židovsku,  kterého  si můžete  udělat na štědrovečerní stůl.
  Daniela jedla poprvé vnitřnosti i rybu na sladko a převelice jí chutnalo.
  Hostitelčině   rodině   zase  šmakuje  zdejší  chléb,  proto  ho dabérka
  nabídne  jako  přílohu  ke  svémuvepřovému na hořčici. A co uvaří na
  návsi Jaroslav a Valérie souběžně? Houbovou praženici, o které každý
  z  nich tvrdí, že ji ten druhý zvládl o chloupek lépe. Premiéra vysílání:
  neděle 11. prosince 2011 v 18:00 hodin na TV Prima TV Prima.
   
  Každopádně v Cehnicích všem chutnalo. Ani diváci nebudou hladovět,
  když  si  k  nedělní večeři  dají smaženici  na  topinkách a inspirují se
  dalšími jihočeskými recepty z pořadu Česko na talíři v 18.00 na Primě.
  Jaroslav  Sapík  při  krájení  cibule  a husích žaludků  prozradil několik
  „vychytávek“. Zajímavé je, že guláš nedusí, ale zvolna peče s vínem
  a kořením hodinu v troubě. Velké množství cibule pokrm zahustí, takže
  nemusíme používat  jíšku  ani hlídat, aby se dno nepřipeklo. Recept na
  husí drůbky pochází ze starého časopisu z roku 1921. Husa se tenkrát
  zpracovávala úplně celá, naše babičky to se surovinami uměly.
  Cehničtí přinesli indické okurky, což je zajímavá zelenina, která pomalu
  míří  na  české  stoly.  Mistr Sapík  by je uvařil nakrájené na plátky se
  smetanou   jako   přílohu   k   masu.   Nebo   se   dají   zužitkovat na
  vegetariánské ostré kari.
  Proč si známá dabérka, která pochází z Moravy, pořídila stavení na jihu
  Čech?  Protože  miluje  teplo  a  na jihu je slunci o kousek blíž. Ve své
  kuchyni  nejčastěji  vaří buřtguláš a špagety. Její muž zase svíčkovou.
  V  neděli  tu  ale Jaroslav Sapík udělá další stálici jihočeské kuchyně –
  kapra.  Tentokrát  po  židovsku a s vynikající sametovou bramborovou
  kaší. Pyré umíchá rovnou na plotně. Je to další dobrý trik pro všechny,
  kdo si  s kaší nevědí moc rady. Hostitelka se na kapra načerno hrozně
  těšila a šéfkuchař z Klokočné její chuťové pohárky nezklamal.
  Staročeský   vánoční  recept  se  připravoval  i  v  jiné  sváteční dny.
  Přestože  se do jídla dávají povidla, hrozinky, mandle a sušené ovoce,
  rybu musíme posolit a nemusíme se prý bát smíchat rum a víno. Další
  Sapíkovou  radou  je,  že  filety  nemáme  dávat  na  pánev rovnou z
  lednice. Raději  je  necháme chvíli odstát v pokojové teplotě – lépe se
  udělají.  Hvězdnému  receptu, což  je  minutka z vepřové kýty, dodají
  pikantní  chuť kremžská hořčice a syrová cibule. Dobrou šťávu z masa
  vytírejte čerstvým chlebem, radí Valérie Zawadská.
   
  Vepřový plátek na hořčici:
  vepřové plátky z kýty nebo krkovice 4 kusy
  kremžská hořčice na potření 1 balení
  olej na smažení 1 dávka
  větší cibule 1 kusu
  sůl 1 špetka
  pepř 1 špetka
   
  Příprava:
  Plátky  vepřového  masa  lehce  naklepejte,  osolte  a opepřete a dost
  silně  potřete  kremžskou  hořčicí.  Rychle opečte po obou stranách na
  rozpáleném oleji. Podávejte s plátky syrové cibule a dobrým chlebem.
   
  Foto:
   
  Vepřový plátek na hořčici
   
   
  O pořadu:
  Český  kuchař  vystřídá  v nedělním podvečerním čase Itala v kuchyni.
  Nestor  českého  vaření  Jaroslav  Sapík  a  Televize Prima přicházejí s
  osmidílným  cyklem,  který  bude  provázet  Daniela  Šinkorová,  jež se
  po delší době vrací na televizní obrazovky.
   
  Začíná se ve Středočeském kraji, v Ladových Hrusicích a na Klokočné,
  baště   pana  Jaroslava. Ke...  zdejším  lidovým  pokrmům  patří  např.
  bramborová smetanová polévka „madloch“ s divokým kořením, „bejlík
  z  kachního  nebo  husího  masa  nebo „kočičí tanec“. Podle Jaroslava
  Sapíka  je  česká  kuchyně  rozmanitější  a  lepší  než její pověst. Ta
  staršího data obsahovala zdravá jídla s vlákninou, na stole se střídaly
  luštěniny,  obilniny,  zelenina,  brambory,  každý pátek se jedly ryby,
  maso   bylo   jen   ve   svátek.   Ta   z   19.   století   se  prolíná se
  středoevropskou z celé monarchie - rakouskou, německou, uherskou,
  proto  nic,  čím  by  se  typicky proslavila  ve světě, nemá. Nárok na
  palačinky, knedlíky, štrúdly a pečínky mají po právu i jiní. Přesto česká
  kuchyně  oplývá  nespočtem  lidových  regionálních pokrmů od našich
  šikovných babiček, které by neměly být zapomenuty.
  V   pořadu  uvidíme  pokaždé  tři  recepty. Poprvé  vykouzlí  krajovou
  specialitu pan Sapík v centru navštívené obce a měl by k tomu použít
  suroviny,  jaké mu donesou místní. Podruhé uvaří zdejší celebritě a ta
  na  oplátku  připraví  vlastní specialitu pro šéfkuchaře a moderátorku.
  Paštika   z   vepřového   masa   a  jater  s  rakytníkovým  džemem a
  karamelizovanou   cibulkou   bude   úvodním  středočeským pokrmem,
  následuje   Ladův   kotlet   s   bramborovým  knedlíkem  a  smaženou
  cibulkou. A kdo uvaří poprvé Jaroslavu Sapíkovi?
  Herci  Carmen Mayerová a Petr Kostka, kteří svého známého kuchaře,
  moderátorku  a  diváky  televize Prima pozvou na statek do Klokočné,
  který  leží naproti hospodě U Koně, kde tak báječně vaří pan Jaroslav.
  Připraví   mu   rychlý   španělský   recept   na   pánvi  -  tumbach.  Z
  Pyrenejského poloostrova pochází proto, že i maminka herečky Terezy
  Kostkové  má  španělské  kořeny.  S  Petrem  Kostkou vychovali čtyři
  dcery, pátou umělecký pár adoptoval v Africe.
  A   druhou   neděli   vyrazíme   za   milovnici   brambor  a  vyhlášenou
  bylinkářkou,  herečkou  Ljubou  Skořepovou,  která na chalupě v Líšné
  upeče  „paní bramborku z Podkrkonoší“. Podíváme se do Smržovky, na
  jarmark na Malé Skále, ochutnáme Sapíkovu perličku s vysockým zelím
  a petrželovými bramborami, zaměříme se na med.
  V dalších  dílech  kulinářské  show  pocestujeme  za  Evou  a Vaškem,
  Jožkou  Černým,  Petrou  Černockou,  Valérií  Zawadskou  nebo  třeba
  Monikou  Žídkovou a samozřejmě ochutnáme mnoho dalších krajových
  specialit, které stojí za to.
   
  Kdo je Jaroslav Sapík?
  Diváci Primy si ho možná pamatují jako odborníka z kulinářské soutěže
  Na  nože!,  kde  dohlížel  na  přípravu českého menu a své vyhlášené
  přílohy  -  povidlových  taštiček. Pochází  z  Moravy, kde se vždycky
  dobře  jedlo  a  pilo, v  gastronomii působili od 17. století jeho předci,
  v  oboru a rodinné tradici pokračují i jeho děti. Sapíkovi vařili ve Vídni,
  Tyrolsku  a  také  u  předních  šlechtických  rodů.  Jaroslav se vyučil
  v  pražském  hotelu  Ambassador, kde  pak  čtrnáct  let  působil jako
  šéfkuchař.
  Vařil v zahraničí, zejména v Německu a Rakousku, ale také v luxusních
  hotelech ve Španělsku, Maďarsku, Anglii, Singapuru, Rusku a v Indii. S
  úspěchem  se zúčastnil mnoha mezinárodních i domácích kulinářských
  soutěží.  Vařil  na  Pražském  hradě  papeži, prezidentům, Alžbětě II.,
  vloni sestavoval menu pro ples v Opeře, jako externí poradce pracuje
  pro  Hrad  dál.  Řídí  rodinný  penzion a  restauraci U Koně v Klokočné
  kousek od Prahy.
   
   
 
Stopáž: 35 minut

>>

 
Rok výroby: 2011

>>

 
Video pořadu Česko na talíři u Valérie Zawadské na www.iprima.cz >>
  Foto z pořadu Česko na talíři:
   
  Foto z pořadu Česko na talíři
   
   
 

www.iprima.cz

   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K. Webmaster