Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská: Vařím i dvakrát denně.
(příloha deníku Šíp - Rodina, úterý 2.prosince 2007)
 
 
 
 
 
Valérie Zawadská se snaží, aby doma měli pestrou stravu. Mísa plná zeleniny a těstovin přijde určitě k chuti.

V dnešní příloze se dozvíte co ráda vaří Valerie Zawadská, najdete zde čtenářský příběh i informace o adventu a také recepty na vánoční dobrůtky.

 

Herečka a královna českého dabingu Valerie Zawadská, kterou můžete vídat v Divadle Palace, Divadle Na Jezerce a divadle Metro, doma vaří a peče pro tři mužský: partnera muzikanta Romana Kříže a syny Jana (13) a Romana (10). Problém v tom však nevidí. Už jako malá si ke kuchyni našla vztah a leccos odkoukala.

 
 

 

Valérie Zawadská se snaží, aby doma měli pestrou stravu. Mísa plná zeleniny a těstovin přijde určitě k chuti.

 
 
     
     
  Jsou vaši kluci velcí jedlíci?
Pokud jsem doma, tak vařím klidně dvakrát denně teplé jídlo. A jako všechny děti, i synové si potrpí na sladké, a tak je musím krotit. Ráda dělám třeba závin, úspěch mají i jablečné šátečky nebo bramboráky.

Kladný vztah k vaření jste získala až s rodinou a dětmi?
Ne, kdepak, já se v kuchyni ráda motala už odmalička. Hodně jsem odkoukala od maminky a víte, kdo mě naučil buřtguláš? Tatínek, bylo mi tenkrát osm let, a podle stejného receptu ho vařím dodnes.

Když je třeba, dovede vás partner při vaření zastoupit?
Pochopitelně, to není žádný problém. A svíčkovou umí Roman úplně nejlíp.

Jaký je nejoblíbenější pokrm u vás doma?
Jíme docela pestře, ale přiznám, že vítězí špagety, řízky a ryby.

Jste chalupářka, zavařujete ráda?
Ano, zavařovala jsem švestky, jablka a hrušky. Ale nemám toho tolik, kolik bych si přála (směje se). Chalupu máme totiž teprve čtvrtým rokem, a tak hlavně renovujeme a času na zavařování a marmelády moc nezbývá.

Prý si ráda pochutnáte také na kuřecím. Kdyby bylo třeba, uměla byste kuře oškubat a vykuchat?
Pochopitelně. „Jsu“ z vesnice! Přesněji z moravské vesnice.

Dáváte přednost slivovici, nebo vínu?
Vínu, ale dobrá slivovička taky není k zahození.

Blíží se Vánoce, kolik druhů cukroví připravujete?
Většinou pět až šest, také dělám i něco nepečeného. S přípravami začínám hned, jakmile je po Mikuláši.

Máte své recepty nebo pečete podle předpisů od maminky či babičky?
Recepty se u nás dědí po generace. Něco mám po mámě, něco od tchyně, něco jsem také získala od kolegyň z divadla. V divadle máme vůbec pěknou tradici, každý přinese, co se u nich doma napeče, a děláme pak vzájemné ochutnávky.

Pomáhají vám vaši „chlapi” při pečení?
Ano, musím říct, že pomáhají všichni tři. Těsto připraví táta a kluci se mnou cukroví tvarují, a hlavně ochutnávají (směje se).
 
     
     
  Hvězdný tip: Lískový oříšek v těstíčku  
     
  Tento předpis dostala Valérie Zawadská od své sousedky. „Co se týče přípravy, je to úplně nejrychlejší vánoční recept. Výborně chutná, cukru tam není mnoho a ořechy jsou zase dobré na nervy,” směje se herečka, která s ním sklidila úspěch nejen v rodině, ale i u hereckých kolegyň.

Přísady:
25 dkg hladké mouky, 20 dkg hery, 2 dkg cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, lískové oříšky.

Návod:
Ze žloutku, mouky, hery a cukru zpracujte těsto. Z něj odkrajujte kousky, vložte oříšek, zabalte jej a vyválejte kuličku. Dejte péct na cca 10 minut do trouby. Hotové kuličky obalte v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Doba přípravy:
15 - 20 minut

Vychytávka:
Lískový oříšek můžete nahradit rozinkami namočenými v cukru nebo mandlemi.
 
     
     
     
 
- (šve) -  
Šíp/Anna Charabanska

>>

 
 
 
 
 
 
 
 
www.deniksip.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.