|
|
Valérie Zawadská: Vařím i
dvakrát denně. |
(příloha deníku Šíp -
Rodina, úterý 2.prosince
2007) |
|
|
|
|
|
|
V dnešní
příloze se dozvíte co ráda vaří Valerie Zawadská,
najdete zde čtenářský příběh i informace o adventu a
také recepty na vánoční dobrůtky. |
|
Herečka a
královna českého dabingu Valerie Zawadská, kterou můžete
vídat v Divadle Palace, Divadle Na Jezerce a divadle
Metro, doma vaří a peče pro tři mužský: partnera
muzikanta Romana Kříže a syny Jana (13) a Romana (10).
Problém v tom však nevidí. Už jako malá si ke kuchyni
našla vztah a leccos odkoukala. |
|
|
|
|
|
Valérie Zawadská
se snaží, aby doma měli pestrou stravu. Mísa plná zeleniny a
těstovin přijde určitě k chuti. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jsou vaši kluci velcí
jedlíci?
Pokud jsem doma, tak vařím klidně dvakrát denně teplé jídlo. A jako
všechny děti, i synové si potrpí na sladké, a tak je musím krotit.
Ráda dělám třeba závin, úspěch mají i jablečné šátečky nebo
bramboráky.
Kladný vztah k vaření jste získala až s rodinou a dětmi?
Ne, kdepak, já se v kuchyni ráda motala už odmalička. Hodně jsem
odkoukala od maminky a víte, kdo mě naučil buřtguláš? Tatínek, bylo
mi tenkrát osm let, a podle stejného receptu ho vařím dodnes.
Když je třeba, dovede vás partner při vaření zastoupit?
Pochopitelně, to není žádný problém. A svíčkovou umí Roman úplně
nejlíp.
Jaký je nejoblíbenější pokrm u vás doma?
Jíme docela pestře, ale přiznám, že vítězí špagety, řízky a ryby.
Jste chalupářka, zavařujete ráda?
Ano, zavařovala jsem švestky, jablka a hrušky. Ale nemám toho tolik,
kolik bych si přála (směje se). Chalupu máme totiž teprve čtvrtým
rokem, a tak hlavně renovujeme a času na zavařování a marmelády moc
nezbývá.
Prý si ráda pochutnáte také na kuřecím. Kdyby bylo třeba, uměla
byste kuře oškubat a vykuchat?
Pochopitelně. „Jsu“ z vesnice! Přesněji z moravské vesnice.
Dáváte přednost slivovici, nebo vínu?
Vínu, ale dobrá slivovička taky není k zahození.
Blíží se Vánoce, kolik druhů cukroví připravujete?
Většinou pět až šest, také dělám i něco nepečeného. S přípravami
začínám hned, jakmile je po Mikuláši.
Máte své recepty nebo pečete podle předpisů od maminky či
babičky?
Recepty se u nás dědí po generace. Něco mám po mámě, něco od tchyně,
něco jsem také získala od kolegyň z divadla. V divadle máme vůbec
pěknou tradici, každý přinese, co se u nich doma napeče, a děláme
pak vzájemné ochutnávky.
Pomáhají vám vaši „chlapi” při pečení?
Ano, musím říct, že pomáhají všichni tři. Těsto připraví táta a
kluci se mnou cukroví tvarují, a hlavně ochutnávají (směje se). |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hvězdný tip: Lískový
oříšek v těstíčku |
|
|
|
|
|
Tento předpis dostala
Valérie Zawadská od své sousedky. „Co se týče přípravy, je to úplně
nejrychlejší vánoční recept. Výborně chutná, cukru tam není mnoho a
ořechy jsou zase dobré na nervy,” směje se herečka, která s ním
sklidila úspěch nejen v rodině, ale i u hereckých kolegyň.
Přísady:
25 dkg hladké mouky, 20 dkg hery, 2 dkg cukru, 1 žloutek, vanilkový
cukr, lískové oříšky.
Návod:
Ze žloutku, mouky, hery a cukru zpracujte těsto. Z něj odkrajujte
kousky, vložte oříšek, zabalte jej a vyválejte kuličku. Dejte péct
na cca 10 minut do trouby. Hotové kuličky obalte v cukru smíchaném s
vanilkovým cukrem.
Doba přípravy:
15 - 20 minut
Vychytávka:
Lískový oříšek můžete nahradit rozinkami namočenými v cukru nebo
mandlemi. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- (šve) - |
|
Šíp/Anna
Charabanska |
>> |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.deniksip.cz |
|
|
|
|