|
|
Dnes vaří ... |
/Příloha
časopisu Tina - "Vaříme a pečeme"/ |
|
Valérie Zawadská:
Zlatá vesnická strava |
|
|
|
Vynikající herečka a dabérka je sice vyznavačkou klasické
venkovské kuchyně, ale přitahují ji i kulinární experimenty. |
|
|
|
|
|
|
Pocházím z vesnice, a i když jsme se párkrát stěhovali,
valnou část dětství jsem prožila v Loučné pod Desnou v
Jeseníkách. Oba rodiče pracovali v kravíně, takže u nás
vždycky bylo dostatek mléka a tvarohu. Naše strava byla
velice pestrá a jedli jsme to, co zrovna roční doba dala.
Když byly jahody, měli jsme spoustu jahodových knedlíků,
když dozrály švestky, tak jsme si pochutnávali na švestkovém
táči, a zabíjačka ? to byly samé úžasné věci. Odmalička, od
pěti let, jsem při ní míchala krev a taky mně dovolili
nalívat malá štamprlátka domácí slivovičky lidem, kteří
pomáhali. Vařit jsem začala asi v sedmi letech. Musela jsem,
naši chodili třeba v devět ráno z práce, tak jsme si se
ségrou připravovaly snídani samy. Leccos jsem se přiučila i
od babičky Valérie, například domácí nudle. Udělat je a
vyválet, to je jednoduché, ale krájení už chce cvik. Občas
je klukům také dělám, i když na to není moc času. Táta mě
naučil jíst chleba s domácím sádlem, posypaný krystalovým
cukrem. Nedělám si legraci, někdy to zkuste a uvidíte, jak
je dobrý! Pochopitelně mi chutnal i chleba se sádlem a se
škvarky, na tom tuna cibule nebo česnek na plátky. Měli jsme
vždycky zahrádku, a tak i veškerou zeleninu. Když ale máma
chtěla experimentovat a řekla, že si uděláme celerovou
pomazánku, hned jsem letěla z kuchyně, protože tu jsem vážně
nesnášela. Táta pocházel z východního Slovenska a měl taky
svoje speciality. Oloupal například brambory,
|
nasypal
je do vysokého hrnce, přidal uzené koleno, sůl, pepř,
zalil vodou, dal vařit a vařil a vařil, až byly brambory na
kaši, voda vypařená a maso se začalo rozpadávat. Pak stáhl
hrnec z plotny, přidal naškrábanou paličku až dvě česneku a
všechno promíchal. Při takovém jídle se nám dělaly boule za
ušima, přímo jsem je milovala. Doma vařím často buřtguláš,
který mě naučil taky táta, protože máma jezdila často do
lázní, a pak tedy nastupovala tátova kuchyně. Naši kluci se
mohou utlouct po nejobyčejnějších špagetách, ale naštěstí se
nebrání ani mým experimentům s kuřecím masem, třeba v
sójovce. Teď jsem zkusila čínu ?co dům dal? a oba si ji moc
pochvalovali. Ať vařím cokoli, vždycky mě těší, když všem
moje jídla chutnají. |
|
|
|
|
|
|
|
Pikantní čočka s rýží |
|
|
|
Pro 4
osoby si připravíme: |
|
200 g
rýže
300 g čočky
svazek mladé cibule nebo 1 velkou cibuli
150 g sterilovaných okurek
3 lžíce plnotučné hořčice
1 lžičku kari
1/2 lžičky cukru
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci vegety
sůl
špetku drceného pepře
popřípadě 4 paprikové klobásy |
|
|
1. Čočku
přebereme, propláchneme, nasypeme do hrnce se studenou
vodou, uvaříme doměkka a pak ji scedíme. Rýži propláchneme,
uvaříme v osolené vodě a rovněž scedíme.
2. Cibulku
nasekáme nadrobno a krátce ji orestujeme na rozpáleném
oleji. Přidáme nakrájené okurky, hořčici, cukr, kari koření
a opět krátce opečeme. Do tohoto základu nasypeme čočku i
rýži, promícháme a dochutíme vegetou, solí a pepřem.
3. Čočku s rýží
podáváme jak teplou, tak studenou ? skvěle chutná i s
opečenou klobásou. |
|
|
|
Doba přípravy
přibližně 50 minut. 1 porce asi 3055 kJ/730 kcal. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Doba přípravy asi 45 minut.1 porce zhruba 1770 kJ/420 kcal. |
|
|
|
|
|
|
Celý
článek ve formátu pdf.
(AR)
-
(78kB) |
|
|
|
|
|