Valérie Zawadská

 
 
 

Dnes vaří ...

/Příloha časopisu Tina - "Vaříme a pečeme"/

 

Valérie Zawadská: Zlatá vesnická strava

 
 
 

Vynikající herečka a dabérka je sice vyznavačkou klasické venkovské kuchyně, ale přitahují ji i kulinární experimenty.

 
 
 
 
Valérie      Pocházím z vesnice, a i když jsme se párkrát stěhovali, valnou část dětství jsem prožila v Loučné pod Desnou v Jeseníkách. Oba rodiče pracovali v kravíně, takže u nás vždycky bylo dostatek mléka a tvarohu. Naše strava byla velice pestrá a jedli jsme to, co zrovna roční doba dala. Když byly jahody, měli jsme spoustu jahodových knedlíků, když dozrály švestky, tak jsme si pochutnávali na švestkovém táči, a zabíjačka ? to byly samé úžasné věci. Odmalička, od pěti let, jsem při ní míchala krev a taky mně dovolili nalívat malá štamprlátka domácí slivovičky lidem, kteří pomáhali. Vařit jsem začala asi v sedmi letech. Musela jsem, naši chodili třeba v devět ráno z práce, tak jsme si se ségrou připravovaly snídani samy. Leccos jsem se přiučila i od babičky Valérie, například domácí nudle. Udělat je a vyválet, to je jednoduché, ale krájení už chce cvik. Občas je klukům také dělám, i když na to není moc času. Táta mě naučil jíst chleba s domácím sádlem, posypaný krystalovým cukrem. Nedělám si legraci, někdy to zkuste a uvidíte, jak je dobrý! Pochopitelně mi chutnal i chleba se sádlem a se škvarky, na tom tuna cibule nebo česnek na plátky. Měli jsme vždycky zahrádku, a tak i veškerou zeleninu. Když ale máma chtěla experimentovat a řekla, že si uděláme celerovou pomazánku, hned jsem letěla z kuchyně, protože tu jsem vážně nesnášela. Táta pocházel z východního Slovenska a měl taky svoje speciality. Oloupal například brambory,
nasypal je do vysokého  hrnce, přidal uzené koleno, sůl, pepř, zalil vodou, dal vařit a vařil a vařil, až byly brambory na kaši, voda vypařená a maso se začalo rozpadávat. Pak stáhl hrnec z plotny, přidal naškrábanou paličku až dvě česneku a všechno promíchal. Při takovém jídle se nám dělaly boule za ušima, přímo jsem je milovala. Doma vařím často buřtguláš, který mě naučil taky táta, protože máma jezdila často do lázní, a pak tedy nastupovala tátova kuchyně. Naši kluci se mohou utlouct po nejobyčejnějších špagetách, ale naštěstí se nebrání ani mým experimentům s kuřecím masem, třeba v sójovce. Teď jsem zkusila čínu ?co dům dal? a oba si ji moc pochvalovali. Ať vařím cokoli, vždycky mě těší, když všem moje jídla chutnají.
 
 
 
 
 

Pikantní čočka s rýží

 
   
Pro 4 osoby si připravíme:  
200 g rýže    300 g čočky    svazek mladé cibule nebo 1 velkou cibuli    150 g sterilovaných okurek    3 lžíce plnotučné hořčice    1 lžičku kari    1/2 lžičky cukru    2 lžíce olivového oleje    1 lžíci vegety    sůl    špetku drceného pepře    popřípadě 4 paprikové klobásy

1. Čočku přebereme, propláchneme, nasypeme do hrnce se studenou vodou, uvaříme doměkka a pak ji scedíme. Rýži propláchneme, uvaříme v osolené vodě a rovněž scedíme.

2. Cibulku nasekáme nadrobno a krátce ji orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájené okurky, hořčici, cukr, kari koření a opět krátce opečeme. Do tohoto základu  nasypeme čočku i rýži, promícháme a dochutíme vegetou, solí a pepřem.

3. Čočku s rýží podáváme jak teplou, tak studenou ? skvěle chutná i s opečenou klobásou.

Pikantní čočka s rýží
Doba přípravy přibližně 50 minut. 1 porce asi 3055 kJ/730 kcal.
   
   
   
 
 

Nanukové řezy

Nanukové řezy
Na 12 kousků si připravíme:
4 vejce    60 ml vychladlé černé kávy    30 g cukru    200 g mletých vlašských ořechů    1 prášek do pečiva    mouku na vysypání a tuk na vymazání plechu 
Na krém:
500 ml mléka    1 sáček pudinku s vanilkovou příchutí (na vaření)    250 g másla    250 g moučkového cukru
Na čokoládovou polevu:
200 g čokolády na vaření    1 lžičku oleje 
   

1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme kávu i mleté ořechy s práškem do pečiva a dobře promícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do směsi. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem) a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 8 minut. Necháme vychladnout.

2. Mezitím připravíme krém. Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Pak do pudinku zašleháme změklé máslo s cukrem, krémem potřeme korpus a necháme v chladu ztuhnout.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu na vaření a promícháme ji se lžičkou oleje. Polevu nalijeme na ztuhlý krém a rychle dohladka rozetřeme. Opět necháme v chladu ztuhnout a pak krájíme na jednotlivé řezy, které můžeme ozdobit kousky ovoce.

   
Doba přípravy zhruba 60 minut. 1 kousek asi 1505 kJ/360 kcal.
   
   
 
     
 
Kotlety s křenem  Kotlety s křenem

 

Pro 4 osoby si připravíme:

4 vepřové kotlety po 200 g    sůl    50 g másla    špetku drceného pepře    200 ml vývar   1 rohlík z předešlého dne    4 lžíce nastrouhaného křenu

 

1. Kotlety omyjeme, osušíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo a kotlety na něm opečeme - přibližně 5 minut z každé strany. Pak je vyjmeme a

udržujeme teplé.  
   
2. Do vypečeného tuku nalijeme vývar, rozdrobíme rohlík a za stálého míchání omáčku zvolna prováříme. Do hladké omáčky přidáme nastrouhaný křen a podle chuti dosolíme. Kotlety přelijeme omáčkou a podáváme např. s bramborami a vařenou mrkví. Vhodnou přílohou je však i rýže nebo těstoviny.
   
 
  Doba přípravy asi 45 minut.1 porce zhruba 1770 kJ/420 kcal.  

 

Valérie

 
 

Celý článek ve formátu pdf. (AR)  - Celý článek ve formátu pdf.(78kB) (78kB)

 

 

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.