Valérie Zawadská

 
 
 
"Potřebuji práci k životu".
(Časopis Sodexho Kontakt, č. 3/2005)
 
 
 
  Klikni pro větší obrázek   Valérie Zawadská patří mezi nejznámější a absolutně nejoblíbenější české dabérky. Nadabovala řadu filmů, seriálů a pohádek. To není ale zdaleka vše. Kromě dabingu hraje také divadlo, pracuje pro rozhlas, objevuje se v televizi nebo ve filmu. Naposledy ji diváci mohli vidět třeba ve Snowboarďácích. V současné době ztvárňuje jednu z rolí v populárním českém seriálu Rodinná pouta. Na divadelních prknech Divadla na Jezerce ji můžeme vidět v komedii Nadílka a v divadle Bez zábradlí v inscenaci Druhá kapitola. Na schůzku přišla pouze o 2 minuty později, příjemně naladěna v přestávce, kterou si pro rozhovor udělala při rekonstrukci bytu.  
         
  Jste žena činu, jak všechny tyto své náročné aktivity zvládáte?
Jsem především člověk, který je strašně rád na tomhle světě nejenom proto, že mám dvě krásný děti a chlapa, co mě miluje, ale proto, že mám také svou profesi, kterou já miluju. A kdybych neměla práci, tak bych v uvozovkách řekla, že bych se zbláznila. Potřebuju práci k životu, takže to prostě zvládat chci. Tím je to dané.

Působíte vmnoha oblastech – vdivadle, ve filmu, v televizi, v dabingu. Která oblast Vám nejvíc přirostla k srdci, co Vás baví nejvíc? Kdybyste musela vybrat pouze jedno z toho, co byste vybrala?
Kdybych měla vybrat, tak má zásadní proporce je herectví, protože od práce v divadle se odvíjí všechny moje další aktivity. Už na DAMU jsem potkala profesorku Janu Andresíkovou, která mě přivedla do dabingu v České televizi, kde jsem se potkala s paní režisérkou Olgou Walló a posléze jsem se potkávala s dalšími vynikajícími režiséry. Od toho se posléze odvíjelo mnoho setkání a pracovních příležitostí do rozhlasu, do televize a před filmovou kameru.

 
     
 
Mnoha zahraničním hercům u nás často propůjčuje svůj hlas vždy jeden a týž dabér – například těžko si dokážeme představit, že by Louis de Funés mluvil jinak než hlasem Františka Filipovského. Televizní diváci si Vás určitě spojí především s Peggy Bundovou ze seriálu Ženatý se závazky, nebo například Alexis z Dynastie. Která postava je pro Vás nejtypičtější a dalo by se říct, že k Vám neodmyslitelně patří?
Pro mě byl a je velmi významným filmem Tenkrát na Západě – Claudia Cardinalová.
 

Románek a Honzík.

 
  Také film se Simone Signoretovou Kočka, nebo film Před svatbou ne! se Sigourney Weaver, to ale vyjmenovávám jenom notoricky známé. Teď třeba běží seriál Kutil Tim, kde jsem po boku Václava Postráneckého dabovala kutilovu ženu Jill. Postava Jill, která má muže, jakého má, a má tři kluky, tak ta je mi velice blízká amoc ráda bych v životě reagovala tak, jako tahle postava. Ale vždycky si člověk řekne, že je to jenom film. Život a naše životní podmínky a okolnosti jsou úplně jiné než v tom filmu.  
     
  V jednom rozhovoru jste prozradila, že Váš partner výborně vaří. Jak jste na tom Vy? Vaříte ráda?
Někdy úžasně ráda a někdy mám pocit, že vařím jenom proto, abych nakrmila ty tři hladový krky. Ale to zná absolutně každá ženská, a protože ti mí kluci ještě nejsou dostatečně velcí na to, aby ocenili třeba nějaké mé experimenty, což já docela ráda, tak zatím vařím klasickou českou kuchyni a omáčky.

Je nějaká národní kuchyně, která Vám přirostla k srdci?
Protože se to nedá standardně nazvat, jako třeba čínská kuchyně nebo francouzská, tak já tomu říkám mezinárodní mišmaš. Ráda používám sojovku, vařím bez tuku a samozřejmě masíčko na jakýkoliv způsob. Dále používám olivový olej. Nejen v kuchyni, ale i na tělo.

 
     
  Co Valérie Zawadská a zdravá výživa? Sledujete množství kalorií či tuků a cukrů v jídle, které jíte? Prohlížíte při nákupu potravin nebo před jejich konzumací obaly a zkoumáte nutriční hodnoty?  
  Minimálně dodržuji to, že se dívám na dobu trvanlivosti na potravinách. Jinak jsem byla v hluboké minulosti zvyklá, že zaplať pánbůh přišly mandarinky a můžu být vůbec ráda za dvě kila, což je dnes už trochu pro zasmání. V podstatě od té doby, co jsem kvůli filmování začala cvičit, jsem se naučila i trošku jinému způsobu stravování a pitnému režimu. Opakuje se to dnes a denně všude, už je to nudné a únavné. Je možná únavné o tom číst, ale není únavné to provozovat, tedy alespoň ne pro mě. Každopádně si hlídám, abych vypila minimálně dva litry tekutin denně. A vůbec všechny ty drobnosti jako například používání olivového oleje na různé způsoby.  
 
     

Valérie Zawadská - foto z maturitního tabla v roce 1977.

  Sodexho je francouzská společnost a Francouzi jsou známí uměním vychutnávat dobré jídlo a pití. Je tato vášeň blízká i Vám?
S těma mýma klukama to prostě nejde. Chlapi, jak známo, jedí strašně rychle. Nevím, jestli mají pocit, že jim to někdo sebere, nebo co já vím. Ráda si zajdu na oběd s kamarádkou a tam teda občas zapomeneme, že máme jídlo. Musíme probrat všechny ty důležitý věci, který se týkaj našich životních vztahů a všeho ostatního. Myslím, že si jídlo umím vychutnat.
   
  Máte nějaké své oblíbené jídlo, kterému vždycky stěží odoláte?
Dokud žila máma, tak já jsem milovala její smažené rybí filé. Nikdy se mi 
nepodařilo docílit toho, aby chutnalo tak, jako když ho dělala máma. Ale já nikdy nedokážu odolat rybímu filé a bramborové kaši. K tomu kyselá okurka, domácí, naložená.
     
 
 

Jaký je Váš názor na vyčkávání v řadě potenciálních spolustrávníků s tácem v ruce?
Fronty mě hrubě nebavily. Samozřejmě školní menza, tu jsem po půl roce okamžitě opustila a peníze jsem využila naprosto jinak. Nejsem však proti tomu, nedávno jsem byla na autogramiádě v Českých Budějovicích, a protože jsem tam strávila celý den 10 hodin čistého času a bylo potřeba doplnit i nějaké zásoby energie, šla jsem do jedné jídelny, kde jsem si velmi pochutnala na rybím filé s bramborovou kaší (smích).

 
     
 
Děkujeme za rozhovor

>>

 
     

 

 
 

www.sodexho-cat.cz

www.sodexho-cat.cz

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.