|
|
Valérie
Zawadská doporučuje vitamínový šok. |
(časopis Regena
č.3/2009) |
|
Energii a vitaminový
šok nic nenahradí |
|
|
|
|
|
|
Valérie Zawadská se narodila 19.
9. 1958 ve Šternberku na Moravě, rodiče pracovali v
zemědělství. Má složitý národnostní původ: „…po mamičce
Slovensko-Maďarko-Cikánka a po oteckovi Slovensko-Polko-Ukrajinka,“
uvádí česká herečka se slovenskou národností.
První krůček k divadlu udělala ve třetí třídě, na
recitaci a taneční pěvecký
kroužek přirozeně navázal
kroužek |
|
|
|
divadelní. Vyrůstala jako kluk a také její
první divadelní role byla mužská – v pohádce Sůl nad zlato hrála
krále. Po studiu na DAMU strávila čtyři roky v Západočeském
divadle Cheb, poté nastoupila do Městských divadel pražských a
od roku 1994 je na volné noze. Kromě filmových rolí miluje ty
seriálové, hraje v divadle, pracuje pro televizi i rozhlas,
dabuje (například v kultovním americkém seriálu Zoufalé
manželky). Jejím životním partnerem je Roman „Krokus“ Kříž –
mají dva syny (14 a 10 let). |
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak jste přijala nedávné životní
jubileum?
„Jako druhou pětadvacítku. Prostě si to tak
neberu, život vnímám jako divadelní sezóny,
jinak mi roky zase tolik neříkají. Pravda je, že
mne letos dostihly choroby, opravdu po 15 letech
jsem měla antibiotika a to dokonce dvakrát.
Partner a oba synové se museli obejít bez mé
péče, ale zvládli to. Taky co chvíli nejsem doma
(mám představení, učím ve škole, natáčím), a to
musí táta obstarat nejenom večeři. “ |
|
|
|
|
|
|
Máte nějaké
tipy na zdravý život?
„ Jen ty nejjednodušší. Jakmile začne sezóna nachlazení a
chřipek, prostě dostaví se chladno a zima, saháme po prevenci:
kupujeme jitrocelový sirup, aspirin s céčkem, kalcium. Každé
ráno vymačkávám pomeranče i jiné ovoce a poskytuji organismu
celé rodiny „vitaminový šok.“ Hlavní je udržet si energii a tou
mne nabije, i když mám dostatek práce, zkrátka když se život
daří. Starší syn (bude mu 14) má v oblibě banány, jablka, mrkev,
zatímco s mladším (deset a půl) si dávám kiwi, ananas,
mandarinky. Taky zcela důsledně dodržujeme – celá rodina – pitný
režim. “ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Patříte ke
statečným ženám, které doma vaří?
„To víte, že jo, někdy i dvakrát denně. S oblibou vařím jídla se
zeleninou, například „českou čínu,“ ovšem dělám zvlášť maso a
zvlášť zeleninu. Vydatně kořením a přidávám cibuli a česnek, což
jsou pro mne královna a král kuchyně. Taky doma zobeme oříšky –
chlapům se všechna zdravá jídla a pochutiny prostě musí
podstrčit, oni je pak snědí s chutí a ještě si na ně navyknou.
Naštěstí všichni rádi baštíme ryby, kluci nemají námitky ani
proti luštěninám, milujeme sýry. Občas si taky dáme něco pořádně
nezdravého. Jenomže třeba ke kolenu patří křen, do bramboráku
zase česnek… tři chlapi v rodině šetří můj žlučník, neboť než
bramboráky dopeču, už jsou skoro všechny snědené. Brambory můžu
ve všech podobách, dělávám i placky, bramboračku u nás vaří
nejlíp můj chlap. “ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Každá občas
musíme jídlo ošidit, třeba kvůli cholesterolu a tuku. Jak to
děláte?
„Od sestry, která je o rok starší, mám například předpis na
štrúdl, do kterého není třeba vajíčko. Podvědomě se vyhýbám
cholesterolu, k masu přistrkuji zeleninu a když se talíř načančá,
sní se s chutí i takzvaně zdravé jídlo. Rodiče byli zemědělci,
pro mne jsou nové brambory s tvarohem jednou z nejlepších
pochoutek. A kyška! Znáte studentský salát? Na koleji býval
často: brambory, okurka, cibule, trochu nálevu a hořčice – no
mňam! Miluju zelí! To je taky vzpomínka z dětství, kdy se zelí
zpracovávalo na celou zimu. Maminka měla na pažích svaly od
samého krouhání a já měla ze šlapání tenkrát nejkrásnější
nejkrásnější nohy vůbec! A pak, když se zelí odebíralo, ta
jablíčka, co se tam přidávala, nasála chuť nálevu, některé
vzpomínky jsou prostě nezapomenutelné!“ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak si
udržujete postavu?
„Postavou se moc nezabývám, tedy udržuji ji ve stavu schopném
provozu. Hlavně jsem ve věčném poklusu. Pohyb miluju – kolo
(když někdo napumpuje kola), běžky (pokud jsou připravené), taky
chalupaříme a až mi děti ještě trochu povyrostou, bude mi zbývat
víc času na plavání a saunu. To si pak užiju…“ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Za rozhovor
poděkovala Anna Vejvodová
Foto: Václav Holič a archív V. Z. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Masáž je balzám
pro tělo i duši
„Neuvěřitelný zázrak pro tělo a duši,“ tak si Valérie Zawadská
připomíná tradiční jávskou masáž. V uzavřených palácích sultánů
na Jávě se uchovalo tajemné umění jávské masáže. Světu tento
zázrak zpřístupnila princezna Mooryati Soedibyo, dnes už
existuje celosvětová síť salonů Taman Sari Spa Její Výsosti
princezny Mooryati Soedibyo: kromě Indonésie fungují také v
Japonsku, Kanadě, v Singapuru a v Malajsii. V Evropě jedinečný
zážitek můžete prožít pouze v Praze a právě Valérie Zawadská
absolvovala jako první ve střední Evropě královskou masáž, která
trvá dvě a půl hodiny. „Je to už déle než čtyři roky, ale hodně
se snažím zajít si na jávskou masáž každý měsíc. A když mne
pobolívala krční páteř, musela jsem si v nabitém programu najít
skulinku, abych našla úlevu pod šikovnýma rukama terapeutky
Peggy, absolventky královské masáže jávské školy. Účinek úžasné
ryze přírodní kosmetiky a jávská masáž představují skutečný
balzám pro tělo a duši. Neuvěřitelný zážitek, absolutní uvolnění
a skvělý pocit, že dělám něco pro sebe,“ svěřuje se herečka.
Kromě šikovných prstů terapeutka používá teplé éterické oleje,
třeba s vůní jasmínu, muškátového ořechu a citrónové trávy.
Ostatně, s návštěvníkovou myslí pracuje už exotické prostředí,
nekonečné cinkání zvonků, základ tradiční indonéské hudby. Během
masáže se popíjí čaj a podává ovoce, důležitý je pitný režim,
aby se škodliviny z těla odplavily. Po masáži je každý člověk
zasažen příjemnou únavou, chvíli trvá, než se oči opět zaostří a
dojde k návratu k normálu.
„Preventivně jsem absolvovala padesátiletou prohlídku, ale kromě
bolestí krční páteře mi lékaři nic neobjevili. Takže i v
důstojném věku tělo funguje obstojně. Masáže považuji za
příjemnou prevenci a jejich účinky vnímám při každém představení
i v každodenním shonu,“ dodává Valérie Zawadská. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|