|
|
O to, aby
uvařila pro čtenářky Paní domu, jsme požádali skvělou
herečku a dabérku, a navíc moc milou a pohodovou dámu! V
pražské Miele Gallery, kde nám půjčili úžasně vybavenou
vzorovou kuchyň, nám prozradila, že dává přednost české
kuchyni a jednoduchým jídlům, protože času je málo a
kluci mají hlad! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Česká čína podle Valérie Zawadské |
|
|
Kuře mi-chej s čínským
zelím |
|
|
|
|
|
NA 4 PORCE
JSME NAKOUPILI:
3–4 kuřecí prsní řízky
1 čínské či pekingské zelí (středně velké)
300 g kvalitní nakládané kukuřice
2 menší pórky
1 balíček rýže parboiled
olej, nejlépe olivový
směs koření Čína
sójová omáčka
sůl či sypká kořenící
směs Knorr
petrželka a další zelenina na ozdobu |
|
|
Doba
přípravy: 35 minut
Orientační cena 1 porce: 56 Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2664 kJ
Náročnost: ***** |
|
|
POSTUP:
1. V hrnci jsme uvařili tři sáčky rýže a pak je nechali
okapat. Vývar
jsme si schovali – později se moc hodil!
2. Zatímco to v hrnci s rýží krásně bublalo, pokrájela Valérie
řízky na
kostičky a v misce je smíchala s trochou oleje a lžičkou
koření. Pak by se mělo maso nechat asi hodinu uležet – na to
jsme
bohužel neměli čas, ale vy to rozhodně neošiďte!
3. Na pánvi (z bohaté nabídky propůjčené kuchyně jsme si
vybrali wok)
jsme rozpálili olej a Valérie na něm zprudka orestovala maso.
4. Pak pokrájela a přimíchala pórek a zelí nakrájené na
proužky,
přisolila a okořenila.
5. Po chvilce promíchávání přisypala zlaťoučkou kukuřici.
6. Maso jsme za stálého míchání nechali dusit doměkka.
7. Zbývalo dochutit sójovkou. Aby se vytvořilo více sósu,
přilila
Valérie do woku trochu schovaného vývaru z rýže - je v něm
škrob, a tak nahradí solamyl.
8. Úžasně voňavou dobrotu už stačilo jen krátce provařit a
promíchat.
9. Hotovo - s kopečky rýže, zdobená petrželkou další
pokrájenou zeleninou
vypadá tahle čína báječně. A chutná ještě líp! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nudle se sýrovým přelivem |
|
|
|
|
|
ROZPIS NA 4
PORCE:
4 porce širších nudlí
(množství dle informace na sáčku)
250 g krémového sýra s nivou
250 ml bílého středně tučného jogurtu
bílý pepř
1 šalotka i s natí
lžíce olivového oleje
sekaná pažitka či snítka
meduňky na ozdobu |
|
|
Doba
přípravy: 35 minut
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2235 kJ
Náročnost: ***** |
|
POSTUP:
1. Nudle uvaříme dle návodu, slijeme
a opatrně, aby se neroztrhaly, je promícháme
s olivovým olejem.
2. Do šlehací nádoby dáme sýr,
jogurt, pepř a jemně nasekanou cibulku
a vyšleháme na řidší krém – dle potřeby
naředíme lžící mléka.
3. Při servírování přelíváme porce
nudlí sýrovou omáčkou a ozdobíme bylinkami. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Můj tip: |
|
|
"Nudle s přelivem
doporučuji před spaním každé vychrtlé modelce, ale mým klukům
bych k tomu musela udělat jako zákusek ještě kus masa". |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gulášová polévka |
|
|
|
|
|
ROZPIS NA 4
PORCE:
300 g hovězího masa
1 lžíce tuku, může být sádlo
1 velká cibule
1 lžíce mleté papriky
2 lžíce kořenové zeleniny (třeba zmrazené)
sůl
pepř
větší špetka drceného kmínu
1 paprika
1 rajče nebo lžíce kečupu
5 brambor
1,5 l vody |
|
|
Doba
přípravy: 65 minut
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 1040 kJ
Náročnost: ***** |
|
|
POSTUP:
1. V tlakovém hrnci rozehřejeme tuk,
osmahneme na něm nadrobno pokrájenou
cibuli a vmícháme mletou papriku. Pak přisypeme
a rychle opečeme na kousky nakrájené
maso.
2. Přilijeme vodu a přidáme kořenovou
zeleninu, sůl, pepř a kmín. Hrnec na půlhodinku
uzavřeme.
3. Po ochlazení přidáme nakrájenou
papriku, spařené a rozkrájené rajče a na
kostky nakrájené brambory a vaříme dokud
nezměknou.
4. Dochutit můžeme polévkovým kořením
a prolisovaným česnekem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smetanová kotleta s pečenými paprikami |
|
|
|
|
|
ROZPIS NA 4
PORCE:
4 vepřové kotlety s kostí
olej
8 barevnách paprik
NA MARINÁDU:
4 lžíce kyselé smetany
1 lžička cukru
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
nasekaná kadeřavá
petrželka
sůl |
|
|
Doba
přípravy: 40 minut (bez
marinování)
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 1993 kJ
Náročnost: ***** |
|
POSTUP:
1. Kotlety omyjeme, osušíme a mírně
z obou stran naklepeme. Okraj nařízneme,
aby se později maso nekroutilo.
2. Do uzavíratelné misky vlijeme
smetanu a v ní rozmícháme cukr, citronovou
šťávu, olej i petrželku a mírně osolíme.
Pak přidáme maso, přiklopíme víko
a necháme v chladu do druhého dne marinovat.
3. Další den kotlety vylovíme z marinády
a opečeme je na oleji nebo „ogrilujeme“
doměkka. Zároveň pokrájíme zhruba
na třetinky papriky, zbavíme jádřinců a ke
konci pečení (grilování) je přidáme k masu. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Špíz s masovými kuličkami |
|
|
|
|
|
ROZPIS NA 4
PORCE:
300 g mletého masa
250 g rýže
50 g eidamu
1 vejce
2 lžíce sójové omáčky
chilli
sůl
olej
5 různobarevných paprik
ledový salát
citron na pokapání |
|
|
Doba
přípravy: 55 minut
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2120 kJ
Náročnost: ***** |
|
POSTUP:
1. Smícháme maso s uvařenou rýží
a vejcem, vmícháme nastrouhaný sýr. Ochutíme
sójovkou, chilli a solí.
2. Z masové hmoty tvoříme kuličky a ty
napichujeme na špízy střídavě s kousky paprik
– ta by měla být vždy na kraji.
3. Hotové špízy uložíme na chviličku do
chladu a mezitím rozehřejeme na pánvi olej
nebo nažhavíme gril.
4. Pak už opékáme nebo grilujeme ze
všech stran, až je maso dokonale propečené.
5. Servírujeme na ledovém salátu, dle
chuti lze pokapat citronovou šťávou. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zavinutá bábovka s ořechy |
|
|
|
|
|
ROZPIS NA 1
BÁBOVKU
(orientačně pro 6 osob):
450 g hladké mouky
250 ml mléka
80 g cukru krupice
citronová kůra
1/2 vanilkový cukr
25 g droždí
120 g tuku
2 žloutky
špetka soli
NA OŘECHOVOU VRSTVU:
120 g vlašských ořechů
2 lžíce cukru (dle chuti)
mléko
pomerančová kůra
hrozinky
1/2 lžičky skořice |
|
|
Doba
přípravy: 80 minut (bez kynutí)
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2602 kJ
Náročnost: ***** |
|
|
POSTUP:
1. Do mísy vsypeme mouku. K jedné
straně rozdrobíme droždí, pocukrujeme lžící
cukru a zalijeme trochou vlažného mléka.
Necháme vzejít.
2. Když kvásek vykyne, přidáme mléko,
žloutky, tuk (pokud jsme zvolili máslo či heru,
tak je předem rozpustíme), vanilkový cukr,
zbytek krupice a maličko osolíme.
3. Těsto zpracováváme, dokud se nepřestane
lepit, a pak je necháme asi 40 minut
pod utěrkou v teple kynout.
4. Během kynutí si část ořechů semeleme
a část najemno pokrájíme a smícháme
je s trochou pomerančové kůry, lžící pokrájených
hrozinek, skořicí a cukrem (množství podle toho, jak
máme rádi sladké). Vše vsypeme do kastrůlku a přelijeme
mlékem (tolik, aby vznikla hustá kaše) a za stálého
míchání necháme přejít varem.
5. Na pomoučený vál položíme vykynuté
těsto, rozválíme je na obdélník a pomažeme
vychladlou ořechovou hmotou. Pak těsto zavineme.
6. Nakonec závin přemístíme do vymazané
a moukou vysypané bábovkové formy a ještě necháme
vykynout. Pečeme nejprve při 200 °C, po chvíli snížíme
na 175 °C - celkem asi 45 minut – když se přestane lepit
na špejli, máme upečeno. |
|
|
|
|
|
|
|
Můj tip: |
|
|
"Zavinutou bábovku
nedělám často, ale jen když chci nějakou změnu. A taky spíše
pro chlapy, protože to určitě není dieta pro mě". |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Za redakci s Valérií
Zawadskou spolupracovali: Helena Leitlová redaktorka a Lůca
Kaufmanová externí poradkyně a stylistka. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Valérie Zawadská v
datech |
|
|
|
|
|
Narodila se v r. 1958ve
Šternberku na Moravě. |
|
|
|
|
|
Do r. 1977 několikrát
vyhrála celostátní recitační soutěže Wolkerův Prostějov a Neumannovy
Poděbrady. |
|
|
|
|
|
V r. 1982 absolvovala
DAMU – angažmá v Šumperku, v Chebu, od r. 1986 v Městských divadlech
pražských, od r. 1994 „na volné noze“. |
|
|
|
|
|
Nyní hraje v Divadelní
společnosti Jana Hrušínského, v Divadelní agentuře AP-Prosper s.r.o.
nebo v Divadle Metro. |
|
|
|
|
|
Od r. 1979 dabuje
(například Claudie Cardinalová v Tenkrát na Západě) – získala mnoho
Cen TýTý i Ceny Františka Filipovského. |
|
|
|
|
|
Jejím životním partnerem
je muzikant Roman Kříž, mají syny Jana (12) a Romana (9). |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Text: Helena Lettlová |
|
Foto: Dan Zahrádka. |
|
|
|