Valérie Zawadská

 
 
 
Dnes vaříme s oblíbenou herečkou Valérií Zawadskou.
(časopis Paní domu č.10, říjen 2007)
 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.
O to, aby uvařila pro čtenářky Paní domu, jsme požádali skvělou herečku a dabérku, a navíc moc milou a pohodovou dámu! V pražské Miele Gallery, kde nám půjčili úžasně vybavenou vzorovou kuchyň, nám prozradila, že dává přednost české kuchyni a jednoduchým jídlům, protože času je málo a kluci mají hlad!
 
 
 
 

 

 
     
     
 

Česká čína podle Valérie Zawadské

 
  Kuře mi-chej s čínským zelím  
     
 
NA 4 PORCE
JSME NAKOUPILI:
3–4 kuřecí prsní řízky
1 čínské či pekingské zelí (středně velké)
300 g kvalitní nakládané kukuřice
2 menší pórky
1 balíček rýže parboiled
olej, nejlépe olivový
směs koření Čína
sójová omáčka
sůl či sypká kořenící
směs Knorr
petrželka a další zelenina na ozdobu
 
 
Doba přípravy: 35 minut
Orientační cena 1 porce: 56 Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2664 kJ
Náročnost:
*****
 
POSTUP:
1. V hrnci jsme uvařili tři sáčky rýže a pak je nechali okapat. Vývar
jsme si schovali – později se moc hodil!
2. Zatímco to v hrnci s rýží krásně bublalo, pokrájela Valérie řízky na
kostičky a v misce je smíchala s trochou oleje a lžičkou
koření. Pak by se mělo maso nechat asi hodinu uležet – na to jsme
bohužel neměli čas, ale vy to rozhodně neošiďte!
3. Na pánvi (z bohaté nabídky propůjčené kuchyně jsme si vybrali wok)
jsme rozpálili olej a Valérie na něm zprudka orestovala maso.
4. Pak pokrájela a přimíchala pórek a zelí nakrájené na proužky,
přisolila a okořenila.
5. Po chvilce promíchávání přisypala zlaťoučkou kukuřici.
6. Maso jsme za stálého míchání nechali dusit doměkka.
7. Zbývalo dochutit sójovkou. Aby se vytvořilo více sósu, přilila
Valérie do woku trochu schovaného vývaru z rýže - je v něm
škrob, a tak nahradí solamyl.
8. Úžasně voňavou dobrotu už stačilo jen krátce provařit a promíchat.
9. Hotovo - s kopečky rýže, zdobená petrželkou další pokrájenou zeleninou
vypadá tahle čína báječně. A chutná ještě líp!
 
     
     
     
 

Nudle se sýrovým přelivem

 
     
ROZPIS NA 4 PORCE:
4 porce širších nudlí
(množství dle informace na sáčku)
250 g krémového sýra s nivou
250 ml bílého středně tučného jogurtu
bílý pepř
1 šalotka i s natí
lžíce olivového oleje
sekaná pažitka či snítka
meduňky na ozdobu
 
 
Doba přípravy: 35 minut
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2235 kJ
Náročnost:
*****
POSTUP:
1. Nudle uvaříme dle návodu, slijeme
a opatrně, aby se neroztrhaly, je promícháme
s olivovým olejem.
2. Do šlehací nádoby dáme sýr,
jogurt, pepř a jemně nasekanou cibulku
a vyšleháme na řidší krém – dle potřeby
naředíme lžící mléka.
3. Při servírování přelíváme porce
nudlí sýrovou omáčkou a ozdobíme bylinkami.
 
 
 
 
     
  Můj tip:  
  "Nudle s přelivem doporučuji před spaním každé vychrtlé modelce, ale mým klukům  bych k tomu musela udělat jako zákusek  ještě kus masa".  
     
     
     
 

Gulášová polévka

 
     
 
ROZPIS NA 4 PORCE:
300 g hovězího masa
1 lžíce tuku, může být sádlo
1 velká cibule
1 lžíce mleté papriky
2 lžíce kořenové zeleniny (třeba zmrazené)
sůl
pepř
větší špetka drceného kmínu
1 paprika
1 rajče nebo lžíce kečupu
5 brambor
1,5 l vody
 
 
Doba přípravy: 65 minut
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 1040 kJ
Náročnost:
*****
 
POSTUP:
1. V tlakovém hrnci rozehřejeme tuk,
osmahneme na něm nadrobno pokrájenou
cibuli a vmícháme mletou papriku. Pak přisypeme
a rychle opečeme na kousky nakrájené
maso.
2. Přilijeme vodu a přidáme kořenovou
zeleninu, sůl, pepř a kmín. Hrnec na půlhodinku
uzavřeme.
3. Po ochlazení přidáme nakrájenou
papriku, spařené a rozkrájené rajče a na
kostky nakrájené brambory a vaříme dokud
nezměknou.
4. Dochutit můžeme polévkovým kořením
a prolisovaným česnekem.
 
 
 
 
     
     
 

Smetanová kotleta s pečenými paprikami

 
     
 
ROZPIS NA 4 PORCE:
4 vepřové kotlety s kostí
olej
8 barevnách paprik
NA MARINÁDU:
4 lžíce kyselé smetany
1 lžička cukru
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
nasekaná kadeřavá
petrželka
sůl
 
 
Doba přípravy: 40 minut (bez
marinování)
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 1993 kJ
Náročnost:
*****
POSTUP:
1. Kotlety omyjeme, osušíme a mírně
z obou stran naklepeme. Okraj nařízneme,
aby se později maso nekroutilo.
2. Do uzavíratelné misky vlijeme
smetanu a v ní rozmícháme cukr, citronovou
šťávu, olej i petrželku a mírně osolíme.
Pak přidáme maso, přiklopíme víko
a necháme v chladu do druhého dne marinovat.
3. Další den kotlety vylovíme z marinády
a opečeme je na oleji nebo „ogrilujeme“
doměkka. Zároveň pokrájíme zhruba
na třetinky papriky, zbavíme jádřinců a ke
konci pečení (grilování) je přidáme k masu.
 
 
 
     
     
     
 

Špíz s masovými kuličkami

 
     
ROZPIS NA 4 PORCE:
300 g mletého masa
250 g rýže
50 g eidamu
1 vejce
2 lžíce sójové omáčky
chilli
sůl
olej
5 různobarevných paprik
ledový salát
citron na pokapání
 
 
Doba přípravy: 55 minut
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2120 kJ
Náročnost:
*****
POSTUP:
1. Smícháme maso s uvařenou rýží
a vejcem, vmícháme nastrouhaný sýr. Ochutíme
sójovkou, chilli a solí.
2. Z masové hmoty tvoříme kuličky a ty
napichujeme na špízy střídavě s kousky paprik
– ta by měla být vždy na kraji.
3. Hotové špízy uložíme na chviličku do
chladu a mezitím rozehřejeme na pánvi olej
nebo nažhavíme gril.
4. Pak už opékáme nebo grilujeme ze
všech stran, až je maso dokonale propečené.
5. Servírujeme na ledovém salátu, dle
chuti lze pokapat citronovou šťávou.
 
 
     
     
     
 

Zavinutá bábovka s ořechy

 
     
ROZPIS NA 1 BÁBOVKU
(orientačně pro 6 osob):
450 g hladké mouky
250 ml mléka
80 g cukru krupice
citronová kůra
1/2 vanilkový cukr
25 g droždí
120 g tuku
2 žloutky
špetka soli
NA OŘECHOVOU VRSTVU:
120 g vlašských ořechů
2 lžíce cukru (dle chuti)
mléko
pomerančová kůra
hrozinky
1/2 lžičky skořice
 
 
Doba přípravy: 80 minut (bez kynutí)
Orientační cena 1 porce: xx Kč
Energetická hodnota 1 porce: 2602 kJ
Náročnost:
*****
 
POSTUP:
1. Do mísy vsypeme mouku. K jedné
straně rozdrobíme droždí, pocukrujeme lžící
cukru a zalijeme trochou vlažného mléka.
Necháme vzejít.
2. Když kvásek vykyne, přidáme mléko,
žloutky, tuk (pokud jsme zvolili máslo či heru,
tak je předem rozpustíme), vanilkový cukr,
zbytek krupice a maličko osolíme.
3. Těsto zpracováváme, dokud se nepřestane
lepit, a pak je necháme asi 40 minut
pod utěrkou v teple kynout.
4. Během kynutí si část ořechů semeleme
a část najemno pokrájíme a smícháme
je s trochou pomerančové kůry, lžící pokrájených hrozinek, skořicí a cukrem (množství podle toho, jak máme rádi sladké). Vše vsypeme do kastrůlku a přelijeme mlékem (tolik, aby vznikla hustá kaše) a za stálého míchání necháme přejít varem.
5. Na pomoučený vál položíme vykynuté
těsto, rozválíme je na obdélník a pomažeme
vychladlou ořechovou hmotou. Pak těsto zavineme.
6. Nakonec závin přemístíme do vymazané
a moukou vysypané bábovkové formy a ještě necháme vykynout. Pečeme nejprve při 200 °C, po chvíli snížíme na 175 °C - celkem asi 45 minut – když se přestane lepit na špejli, máme upečeno.
     
  Můj tip:  
  "Zavinutou bábovku nedělám často, ale jen když chci  nějakou změnu. A taky spíše pro chlapy, protože to určitě není  dieta pro mě".  
     
     
     
   
     
  Za redakci s Valérií Zawadskou spolupracovali: Helena Leitlová redaktorka a Lůca Kaufmanová externí poradkyně a stylistka.  
     
     
     
     
  Valérie Zawadská v datech  
     
  Narodila se v r. 1958ve Šternberku na Moravě.  
     
  Do r. 1977 několikrát vyhrála celostátní recitační soutěže Wolkerův Prostějov a Neumannovy Poděbrady.  
     
  V r. 1982 absolvovala DAMU – angažmá v Šumperku, v Chebu, od r. 1986 v Městských divadlech pražských, od r. 1994 „na volné noze“.  
     
  Nyní hraje v Divadelní společnosti Jana Hrušínského, v Divadelní agentuře AP-Prosper s.r.o. nebo v Divadle Metro.  
     
  Od r. 1979 dabuje (například Claudie Cardinalová v Tenkrát na Západě) – získala mnoho Cen TýTý i Ceny Františka Filipovského.  
     
  Jejím životním partnerem je muzikant Roman Kříž, mají syny Jana (12) a Romana (9).  
     
     
     
     
     
 

Text: Helena Lettlová

 
Foto: Dan Zahrádka.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.panidomu.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.