|
|
Valérie Zawadská: „Moje
malá kuchyň mi vyhovuje.“ |
(server www.kuchyne.cz,
pondělí 24.listopadu 2008) |
|
|
|
|
|
|
Populární
dabérka Valérie Zawadská (50) proslula také v primáckém
seriálu VKV, kde se divákům zapsala do paměti jako
šikovná hospodyně. Je taková i ve skutečnosti? Jakým
jídlem se zavděčí své rodině a kterými fígly si při
vaření usnadňuje práci? |
|
Pomalu se
blíží Vánoce. Budete péct, nebo to necháte raději na
zkušeném cukráři?
„Už se na to chystám. Při
volných chvílích třeba louskám |
|
|
|
|
ořechy, nebo vymýšlím, jaké nové sladkosti letos připravím. Ale
protože chci mít doma na výběr minimálně z šesti cukroví, tak začnu
už s předstihem, což bude kolem Mikuláše, jako každý rok.“ |
|
|
|
|
|
Jste pracovně velmi vytížená. Stíháte se denně starat o hladové
žaludky svých dvou synů?
„Zatím to všechno stíhám, a to i se svačinami do školy. Jsem hlavně
máma, takže beru takové povinnosti za samozřejmost.“
Poradíte si s každým receptem?
„Myslím si, že po těch letech praxe snad ano. A když si nejsem
jistá, kouknu do spolehlivé kuchařky. Jediné, co mě nebaví, je
vymýšlet jídelníček. Klukům se chutě hodně mění, takže někdy
vyžadují půl roku rajskou a pak další půl roku rybí filé s
bramborem. Další věc je ta, že ráda vařím rychle. Můj muž třeba
griluje maso tři hodiny, zato já to hodím do trouby a za hodinu to
servíruji. Sice to není s takovou kůrčičkou, jako to má on, ale je
to naprosto dostačující.“ |
|
|
|
|
|
Takže se doma
ve vaření střídáte?
„Rozhodně. Právě u náročnějších jídel, jako je třeba boršč
nebo svíčková. To je zdlouhavá práce, a já ho k tomu proto
ráda pustím.“
Jaké jídlo je u vás doma právě v kurzu?
„Teď zrovna čína na všechny možné způsoby. Je to vděčné jídlo
a stále chutná. Docela často to jsou také špagety nebo ryby. A
nikdy samozřejmě moji chlapi nepohrdnou smaženými řízky.
Zrovna nedávno jsme si udělali takové velké hody a
|
|
|
|
|
připravili jsme si jak kuřecí, tak vepřové řízky, navíc ještě se
smaženými žampiony a rybím filé.“ |
|
|
|
|
|
Jakému jídlu u vás doma naopak vůbec nefandíte?
„Nevybavím si teď nic konkrétního, ale dlouho už jsem nedělala třeba
fleky na smetaně. Jako malá jsem je jedla docela často, ale u nás
doma jsem s tím moc nepochodila.“ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A
jak je to se životosprávou? Pochutnají si vaše děti také třeba na
zelenině nebo ovoci?
„S tím mi dělá radost mladší syn, protože tomu to chutná. Společně
si tak mi dva uděláme poměrně často halušky se zelím, nebo
zeleninové rizoto. Můj muž a starší syn jsou spíše gurmáni a zatím
je takovými jídly moc neuctím.“ |
|
|
|
|
|
Čím tedy?
„Zcela jistě uzeným kolenem. Mám na to speciální recept, který
mě naučil můj otec. Vezmu velký hrnec, do kterého vložím
koleno a zasypu ho bramborami. Dále ho osolím, opepřím a
zaliji vodou. Čekám, až se celá voda vypaří a brambory jsou
skoro rozpadlé. Nakonec do toho přidám paličku česneku a celou
tuhle „kejdu“ hodím na talíř a přidám čerstvý chleba. Zní to
zvláštně, ale je to výtečné.“ |
|
|
|
|
|
|
|
Řešíte někdy svou postavu a držíte třeba diety?
„Když nemám velký motiv, tak mě nějaká tři kila nadváhy nechávají
naprosto v klidu. Jak už jsem řekla, absolutním zastáncem zdravé
výživy opravdu nejsem. Člověk má hřešit a má se taky občas
odměňovat.“
Takže si ráda dopřejete i sladkosti?
„Ale jo. Občas dělám jablečný závin nebo cuketovou buchtu. Ale
většinou se o takové věci u nás stará babička. Má spoustu fíglů,
které udělají sladkosti ještě lepší a navíc pečení zjednoduší.“
Prozradíte nějakou dobrou radu?
„Třeba když se vám nechce strouhat čokoláda, tak použijte obyčejné
granko.“ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Máte vůbec energii připravit třeba někdy večeři pro přátele nebo
návštěvu?
„Nemám s tím problém, ale jen tak pro čtyři další lidi. Řeším to
většinou jídlem, které obvykle chutná všem. Takže servíruji pečené
kuře se zelím a bramborovými knedlíky.“
Jak často preferujete restauraci před domácí stravou?
„Podle nutnosti. Když jedu na zájezd, tak se tak většinou stravuji.
Dávám si skoro pokaždé své oblíbené jídlo, a to rybí filé s
bramborovou kaší a kyselou okurkou. Ale s rodinou do restaurace moc
nechodíme.“ |
|
|
|
|
|
Nepraktikuje se
u vás ani donášková služba, jako rychlá pizza a podobně?
„Tak to vůbec ne. Pizzu si dělám ráda doma, protože si ji můžu
dozdobit podle chuti.“
Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyň?
„Naše kuchyň je typicky panelákově hnusná, ale mně to nevadí.
Já se v ní cítím dobře a nehodlám to ještě dlouho nějak měnit.
I když je to druhá nejmenší
místnost hned po |
|
|
|
|
toaletě...“ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Text:
Jana Švecová |
|
Foto:
Mojereklama.cz |
>> |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.kuchyne.cz |
|
|
|
|