|
|
V kuchyni nikoho nesnesu. |
(AHA vařečka č.2, 23.července 2007) |
|
|
|
|
|
|
Herečku
Valérii Zawadskou můžeme vidět v seriálu TV Prima Velmi
křehké vztahy jako hospodyni a vynikající kuchařku
Růženu. Její nezaměnitelný hlas často využívají
dabingoví režiséři. Jak se má teď uprostřed prázdnin?
|
|
|
|
Jste taky tak pečlivá hospodyně a kuchařka, jako je
Růžena ve Velmi křehkých vztazích?
Myslím, že jsem. Jen tu svíčkovou, kterou v seriálu
poměrně často připravuju, u nás doma vaří chlap, tedy
můj muž Roman. Protože na ni má trpělivost a umí ji líp
než já. |
|
Dáváte přednost svíčkové, tedy klasické české kuchyni,
nebo minutkám?
Mám raději minutky, protože čas je drahý a proč trávit v
|
|
kuchyni čtyři
hodiny, když můžu uvařit za dvacet minut? Miluju třeba ryby.
Na chalupě máme skvělého souseda – pana Matáska, který nás
zásobuje kapry nebo candáty. A to je pochoutka. A protože ryby
milují i kluci - Honzík (12) a Románek( 9), dělám doma třeba i
rybí filé na tisíc způsobů. |
|
|
|
|
|
Získal si vás
nějaký muž tím, že vám uvařil?
Roman si mě tím, že umí vařit a že po sobě v kuchyni i uklízí,
získal absolutně. Vlastně byl první, kdo pro mě uvařil, jinak mě
chlapi lákali spíš do hospody. |
|
|
|
|
|
Prý ho ale v kuchyni nesnesete?
Nesnesu v kuchyni nikoho. Vařit s někým dohromady bych
nepřežila. Když přijede tchýně Jiřinka, připraví klukům
báječné kynuté ovocné knedlíky, které já neumím, a
kuchyň je její. Ale když vařím já, kuchyň je jen moje.
|
|
Vařit
jste začala už jako malá holka. I tenkrát jste musela
mít kuchyň jen pro sebe?
Tenkrát mě učil vařit táta. Máma často jezdila na
motorce a na koni, občas měla nějaký úraz, pak jela do
lázní a my doma kuchtily se sestrou Aničkou. Vzpomínám
si, jak jsme poprvé – mně bylo osm, ségře devět -
připálily buchty. Daly jsme je do trouby a pak z okna
šmírovaly kluky. Buchty se |
|
|
připálily tak, že
byl problém je z plechu vůbec seškrábnout. Mámě jsme tvrdily,
že jsme je upekly a všechny snědly. Jenže ona samozřejmě podle
pachu poznala, kolik uhodilo. |
|
|
|
|
|
Když chcete udělat
radost svým klukům, co jim uvaříte?
Honzík s Románkem milují můj buřtguláš. Je to recept mého táty,
naučil mě ho vařit, když mi bylo asi deset let. Nebo rybí filé se
špenátem. To zase vymyslel můj muž Roman a tahle kombinace je
vynikající. |
|
|
|
|
|
A vašemu muži?
Doufám, že mu průběžně dělám radost tím, že ho nenutím jíst žádné
žemlovky a rýžové nákypy. |
|
|
|
|
|
Co nesnášíte vy?
Rajskou polévku s rýží. Mám v živé paměti, že když byla ve škole
jeden den rajská, druhý den zbytek rozředili na polévku. Fuj. Můj
muž zase nesnáší z vojny hrachovou kaši. Já ji miluju, tak si ji
dávám jen v restauraci. |
|
|
|
|
|
Co si v restauraci –
kromě hrachové kaše – ještě objednáváte?
Chlapi musí mít maso a je jim jedno, jestli je připravené ve stylu
řecké, italské nebo jiné kuchyně. Já si dám ráda drůbež nebo rybu.
Vepřové moc nemusím, ale teď se mi vybavil jeden úžasný recept,
který dělávala moje máma, když jsme měli v Loučné nad Desnou
zabijačku: Osolený a opepřený vepřový řízek potřete kremžskou
hořčicí a zprudka osmahnete na vyškvařeném sádle. Dohromady to udělá
vynikající sosík. Když pak k masu dáte na talíř nakrájenou syrovou
cibuli, je to fakt dobrota. |
|
|
|
|
|
|
Vás asi
na sladké moc neužije?
Peču koláče i bábovky, ale nevařím sladká jídla. Když
klukům babička udělá jahodové knedlíky, oni je milují,
ale za hodinu už zase mají hlad. Jsou zkrátka víc na
maso a já taky. Co mám ale v souvislosti s jídlem ráda,
je udělat si u něj příjemnou pohodu. Hezky si prostřít,
jídlo si pomalu užít a nespěchat s ním. Jenže to se
podaří málokdy. Vybavuju si svou mámu, která přišla ráno
po dojení z kravína, poprosila mě o kafe a o hemenex, já
jí to připravila, ona si dala nohy na židli a snídala a
četla si noviny třeba hodinu. Prostě si tu snídani
užívala. |
|
Jakou
snídaní začínáte den vy? |
|
|
|
|
Asi velmi špatnou,
protože nesnídám. Vypiju půllitr studeného čaje ze včerejška. Pak si
udělám kafíčko s mlékem bez cukru a k němu si dám cigaretku. Kluci
taky nesnídají, tak jim alespoň vymačkám šťávu z pomerančů. Na co
dávám velký pozor, je pitný režim. Kdysi jsem byla schopná vypít
třeba dvanáct kafí a žádnou vodu. Měla jsem s tím velké problémy.
|
|
|
|
|
|
|
Na
chalupě vám leccos roste, připravujete třeba ovocné
šťávy?
Zatím to nejde, pořád mám ještě provizorní kuchyň. Ale
máme skvělou sousedku Marušku, která šťávy vyrábí a
zásobuje nás jimi. Na zahradě máme tři třešně, ale když
dozrávaly, měla jsem premiéru hry Eskymák z Amsterodamu,
aneb žádné zprávy od táty v Divadle Palace, tak ani
nebyl čas nějaké zavařit. |
|
K
povídání jsme se sešly v dabingovém studiu. Takže léto
máte napůl pracovní?
Před prázdninami jsem dostala nabídku dabovat několik
kriminálních seriálů – třeba Policie New York nebo
Vraždy v Midsomeru. Začátkem srpna bych měla točit
|
|
|
|
|
jednu inscenaci pro Novu
a od 16. července se začaly zase natáčet Velmi křehké vztahy. Takže
prázdniny trávím převážně na chalupě a vždycky si odskočím na den do
Prahy za nějakou prací a zase se vracím. A takhle mi to vyhovuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Recepty Valérie Zawadské: |
|
|
|
|
|
Romanovo rybí filé |
|
|
Rybí filé
osolíme, pokmínujeme, případně potřeme troškou citrónové
šťávy a posypeme špetkou papriky nebo grilovacího
koření. Orestujeme ho. Na másle osmahneme cibulku do
sklovata, na ni dáme rozmraženou špenátovou kostku. Až
se vypaří voda, přidáme 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Nezahušťujeme vajíčkem, ani smetanou. Podáváme s vařeným
bramborem. Tenhle recept vymyslel můj muž, když byli
kluci malí. Dodneška takhle připravené filé milují.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tátův buřtguláš |
|
|
|
Na oleji necháme
zesklovatět nakrájenou velkou cibuli, k ní přidáme na kostičky
nakrájenou mrkev a orestujeme, pak přidáme nakrájený obyčejný
slovenský salám. Osolíme, přidáme pepř, sůl, spoustu mleté
papriky. Nezapomeneme podlít vodou, aby nezhořkla. Mezitím
nakrájíme na kostičky brambory, přidáme je do směsi. Vaříme do
změknutí, zahustíme dvěma lžícemi mouky rozkvedlanými ve vodě
a necháme chvíli povařit. Pak ještě chvíli necháme dojít na
vypnuté plotně. Přidáme tři až čtyři stroužky česneku,
případně trošku másla a servírujeme. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Autor: Monika
Seidlová
Foto M. Votavová, archiv. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.ahaonline.cz |
|
|
|
|